Buiten de piste

None

Elk jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Althans, elk jaar gaan 1 miljoen mensen op vakantie naar een wintersportgebied. Want wat niet bekend is, is of ook al die 1 miljoen Nederlanders de piste op gaan. Er zullen genoeg gezinnen of gezelschappen zijn waarin minstens één iemand er helemaal niet naar verlangt om met ski’s te zeulen, in de rij voor de lift te wachten, met klotsende oksels bovenop een berg te staan, telkens weer biddend voor een afdaling zonder botbreuken.

Van die 1 miljoen zijn er stellig ook veel die misschien graag skiën, maar niet alleen máár. Voor wie de wintersportvakantie meer te bieden moet hebben: flink uitrusten, je in de watten laten leggen, goed eten en drinken. Niet met de skischoenen nog aan langs het buffet, de ene avond pizza en de volgende raclette, maar goed eten – Michelinster geen bezwaar, zeg maar.

En dan zijn er onder die 1 miljoen ook nog eens veel kinderen. Echt kleine kinderen, voor wie je iets zult moeten verzinnen omdat ze te klein zijn om te skiën. Beginnende skiërs, die soms de kont tegen de krib gooien en met geen tien paarden nog de piste op te krijgen zijn, of kinderen die ook wel eens een dagje wat anders willen doen. En – uitdaging! – pubers die helemaal geen zin meer hebben, in wat dan ook, maar al helemaal niet om keurig van de piste te skiën, die de grenzen opzoeken en er zeker ook overheen gaan.

In deze minispecial begeven we ons buiten de piste. In Noorwegen bezoeken we twee hotels waar rust en natuur de unique selling points zijn (zie rechts). Onze culinair recensent Joël Broekaert ging zonder ski’s naar Zwitserland, om in Zermatt dry aged Luma-varken te eten, en schnaps van Alpenbloemen te drinken (p. 8). In Oostenrijk, het land waar de meeste Nederlandse gezinnen hun wintersportvakantie doorbrengen, probeerden we te ontdekken wat kinderen nu écht leuk vinden (p. 10). En in Frankrijk begaven we ons weliswaar buiten de piste, maar nog steeds in de sneeuw – tussen poederverslaafden die de hele wereld over reizen op zoek naar onbedorven berghellingen (p. 12). Verder gingen we op zoek naar winterse kleding en accessoires waarmee je je ook buiten de piste kunt vertonen.

Martine Kamsma