Bergingspoging van team MH17

Met extra mensen probeert Nederland de wrakstukken van de MH17 te bergen. Werken de separatisten mee?

Dit weekeinde reizen extra teamleden van de Nederlandse bergingsmissie vanuit Charkov naar Donetsk voor logistieke ondersteuning van de berging van de wrakstukken van de MH17.

Onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn vrijdag afspraken gemaakt met lokale hulpdiensten over de berging. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding SES zal de bergingsmissie ondersteunen, die onder leiding staat van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is de hulp van lokale huldiensten belangrijk omdat het een „ontzettend lastig gebied” is.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bergingswerkzaamheden daadwerkelijk kunnen beginnen. In de buurt van de plaats van de crash, die nu in handen is van pro-Russische separatisten, wordt nog steeds gevochten. Het ministerie noemt de veiligheidssituatie „fragiel”. „Elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn.”

Formeel bepalen vertegenwoordigers van de OVSE die in het gebied aanwezig zijn, wanneer het veilig genoeg is om de werkzaamheden te starten. Maar daarvoor is ook medewerking van de separatisten nodig. Dinsdag wilde het bergingsteam al beginnen. Toen werden de OVSE en de opstandelingen het niet eens over de werkafspraken. Het gevolg was dat het bergingsteam onverrichter zake terug naar Donetsk terugkeerde.