Asbest + zonnepaneel = kassa

Tweede Kamer wil opheldering over belastingtruc: wie 15.000 euro inlegt, krijgt 19.705 euro terug

Boerderij bedekt met zonnepanelen in Westbeemster. Deze boerderij maakt geen gebruik van de beleggingsconstructie van Agreco.
Boerderij bedekt met zonnepanelen in Westbeemster. Deze boerderij maakt geen gebruik van de beleggingsconstructie van Agreco. Foto Hollandse Hoogte

Op informatiebijeenkomsten in zaaltjes als de Van der Valk in Emmeloord moet het gebeuren. De komende weken reizen de bedrijven Happy Capital, Ecogroei en Eurogroei door het land om een fiscaal aantrekkelijke investering te slijten aan particulieren. Wie nu 15.000 euro inlegt, krijgt in juli 19.705 euro terug van de Belastingdienst. Dat kan dankzij een nieuwe fiscale slimmigheid uit de koker van het Brabantse Agreco.

De constructie combineert twee subsidies: de energie-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Voor deze twee groene regelingen samen heeft de overheid in 2014 zo’n 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. In dit geval wordt er aanspraak op gedaan om asbestdaken van boeren te saneren en er vervolgens zonnepanelen op te plaatsen.

Maar de bedrijven achter de informatiebijeenkomsten zijn helemaal niet op zoek naar boeren. Ze proberen particulieren te vinden die voor minimaal 15.000 euro participaties willen kopen in de maatschap Boer kiest Zon. „Fiscaal gezien maken we die particulieren ondernemer door ze in de maatschap te laten toetreden”, zegt Happy Capital-oprichter Jan Vriesinga. De beleggers kopen een aandeel van de maatschap, ontvangen in maart een fiscale jaaropgave en kunnen op basis daarvan een extra aftrekpost opvoeren op hun belastingaangifte.

Leaseconstructie

Tegelijkertijd verkoopt Agreco via Zon voor Asbest aan boeren een nieuw dak, asbestsanering en zonnepanelen. Hiervoor gebruikt het bedrijf een leaseconstructie. De aanvangskosten daarvoor worden via de maatschap – en dus door de deelnemende particulieren – gefinancierd. Die particulieren krijgen hun geld vrijwel direct weer terug van de fiscus. Vriesinga: „Jouw 15.000 euro verdwijnt in de maatschap. De 19.705 euro krijg je terug van de Belastingdienst.”

Toen Tweede Kamerleden donderdag na een publicatie op NRC Q over de regeling vernamen, vroeg ze opheldering aan het kabinet. Uiterlijk maandag moet staatssecretaris Wiebes van Financiën per Kamerbrief reageren.

De investering is uiteraard niet zonder risico. Een belegger krijgt na het twintig jaar leasen van de zonnepanelen aan de boer een einduitkering van 7.833 euro. Maar als er tussentijds boeren failliet gaan, wordt dat anders. Ook moeten ze gedurende de looptijd een fiscale claim van 3.447 euro voldoen. Als wél alles volgens plan verloopt is de ingelegde 15.000 euro in 2035 met zo’n 9.270 euro gegroeid (zie tabel).

Dat particulieren kunnen profiteren van subsidies voor ondernemers, is dankzij fiscalist Hendrik Boonstra van C&B More, die dat zo heeft afgesproken met de fiscus in een zogeheten ruling. Volgens Boonstra zijn dit soort structuren niet nieuw. „Eerder gebeurde het met mestverwerkingsinstallaties en schepen.”

Strop van een half miljard

Bij die scheepsinvesteringen ging het fout. NRC meldde eerder dit jaar dat 11.000 particuliere beleggers, die samen 134 miljoen euro belegden in schepen van Universal Marine, geld dreigen te verliezen. Vriesinga, die op zijn site lachend achter een scheepsroer poseert, was daar indirect bij betrokken. Hij was directeur van een BV die onder Universal Marine hangt.

Twee weken geleden bleek uit onderzoek van deze krant bovendien dat de Belastingdienst een strop van naar schatting een half miljard euro heeft. Die is veroorzaakt door een regeling waarbij investeerders in zeeschepen van de fiscus meer geld terugkregen dan ze inlegden.

Wordt er nu opnieuw een fiscale regeling anders gebruikt dan bedoeld? Volgens fiscalist Boonstra niet. „Het gaat om het grotere doel.” De fiscale structuur zorgt voor meer duurzame energie en gesaneerde boerderijdaken. Daarvoor is de subsidie bedoeld.

Net zoals Vriesinga wordt hij betaald uit de 120.000 euro projectkosten per maatschap. Iedere maatschap heeft zo’n 1,5 miljoen aan inleg nodig. Volgens Vriesinga staat de teller na twee weken actief werven op zo’n zeven ton aan reserveringen.

En volgens grondlegger Maurice Schoenmakers van Agreco hebben boeren intentieverklaringen getekend voor 60.000 zonnepanelen. Genoeg om zes maatschappen met ruim 9 miljoen euro aan inleg van particulieren te vullen, leert een rekensom. Dat zou de ficus zo’n 12 miljoen euro kosten.

    • Camil Driessen