Alleen winst (tegen de nummer 99 van de wereld)redt Hiddink

Zondag speelt Nederland tegen Letland. Voor Hiddink hangt daar alles vanaf.

Zondagavond weten we of Guus Hiddink aanblijft als coach van het Nederlands elftal. Van de EK-kwalificatiewedstrijd vanavond tegen Letland hangt veel af. Alleen winst kan de 68-jarige hoofdtrainer redden. Dit zijn de drie mogelijke scenario’s.

1 Nederland verliest of speelt gelijk: exit Guus Hiddink.

Het meest heldere scenario. Bondscoach Guus Hiddink liet er immers geen twijfel over bestaan: verliest Nederland van Letland, dan stapt hij op. Bij een gelijkspel ook. In dat geval denkt hij het dramatische begin aan de kwalificatiereeks voor het EK 2016 niet te kunnen rechtzetten. Hiddink die zijn eigen positie ondermijnt. Puntverlies tegen de nummer 99 van de wereld? Onacceptabel.

2 Nederland wint krap, bijvoorbeeld met 1-0

Niet bepaald een overtuigende overwinning. Er wordt gemord over de magere score, maar ongetwijfeld heerst er ook opluchting. Dankzij het ene doelpunt verschil houdt Oranje uitzicht op deelname aan het EK, dat sinds 1984 nooit is gemist.

Zou Hiddink opgelucht zijn? Drie punten op zak, dat was het doel. Toch lijkt het onwaarschijnlijk. Letland verslaan is eerder gewoon dan bijzonder en bij matig spel zal de kritiek blijven. Want wie zegt dat het volgend duel beter is? Dan speelt Oranje thuis tegen Turkije, de nummer 46 op de wereldranglijst. Grote kans dat de ploeg dan niet wegkomt met pover spel.

Die kwalificatiewedstrijd is bovendien pas eind maart. Daardoor loopt Hiddink vier maanden rond met de vraag of hij het tij kan keren. Misschien gelooft hij daar heilig in, maar die indruk wekt hij niet. Hiddink oogt wankel, is niet zichzelf. Bang voor innerlijke twijfel zou hij de eer weleens aan zichzelf kunnen houden. Winnen van Letland en met opgeheven hoofd aftreden. Een eervol afscheid.

3 Nederland wint eenvoudig, bijvoorbeeld met 3-0.

De kleine voetbalnatie Letland heeft geen schijn van kans. Vormt zo’n grote zege het bewijs dat Hiddink de wanorde heeft hersteld? Zo snel gaat dat niet. Letland is te klein om de teneur van negativiteit weg te nemen.

Het zijn niet alleen slechte resultaten – vier nederlagen in vijf duels – die tot wrevel leiden. Hiddink is ook de trainer die zijn spelers afbrandt, vrijwel geen zelfkritiek toont en geprikkeld reageert als presentator Jack van Gelder hem na afloop ondervraagt. Vergelijk de situatie met die van zijn voorganger. De norse Louis van Gaal verwierf op het WK de gunfactor van het volk. De goeiige Hiddink is die langzaam aan het verliezen.

    • Fabian van der Poll