Afrika Cup in Equatoriaal Guinea na afhaken Marokko als gastland

Equatoriaal Guinea neemt de organisatie van de Afrika Cup over van Marokko, dat zich terugtrok uit angst voor ebola.

Equatoriaal Guinea is in januari gastland voor de Afrika Cup. Dat heeft de Afrikaanse voetbalbond CAF vrijdag bekendgemaakt. De CAF moest op zoek naar een nieuwe organisator omdat Marokko weigerde het toernooi te houden. Het Noord-Afrikaanse land was bang voor ebola, het virus waar naar schatting meer dan 5.000 mensen aan overleden. Daarop besloot de CAF een nieuw gastland te zoeken en Marokko uit te sluiten van deelname aan het toernooi.

De CAF nam voor de zoektocht naar een nieuw organiserend land slechts enkele dagen de tijd. Onder meer Soedan en Egypte stelden zich kandidaat. Ook Qatar, veelbesproken organisator van de WK in 2022, meldde zich. Maar de CAF koos voor een van de kleinste landen van Afrika.

Na gesprekken met CAF-voorzitter Issa Hayatou in de hoofdstad Malabo stemde president Teodoro Obiang van Equatoriaal Guinea in met de organisatie. In ruil voor de huisvesting mag zijn land deelnemen in plaats van Marokko.

Equatoriaal Guinea was eerder gediskwalificeerd omdat het in de kwalificaties een niet-speelgerechtigde speler opstelde in het duel tegen Mauritanië (thuis 3-1 winst, uit 1-0 verlies).

Equatoriaal Guinea heeft twee maanden de tijd om de organisatie rond te krijgen voor het Afrikaanse equivalent van het EK voetbal, dat duurt van 17 januari tot en met 8 februari. De loting is 3 december. Aan het toernooi, in 2013 gewonnen door Zuid-Afrika, doen 16 landen mee.

In 2012 was Equatoriaal-Guinea ook al gastheer van de Afrika Cup, toen samen met Gabon. Het tot 1963 door Spanje bestuurde land had grote moeite met de logistiek rond het toernooi, hoewel dat toen met slechts acht landen werd gespeeld. De wedstrijden hadden destijds plaats in Bata en Malabo. De stadions in die twee steden worden ook nu weer gebruikt. Mongomo en Ebebiyin zijn de andere twee gaststeden.