Zevenduizend hardlopers in de nacht: kassa!

Massale deelname leverde Gelderland vorig jaar 1,5 miljoen euro op aan extra inkomsten.

Het was bedoeld als iets eenmaligs, de nachtloop vorig jaar tijdens de dertigste editie van de Zevenheuvelenloop. Maar zaterdagavond zullen opnieuw 7.000 hardlopers door het donker rennen tijdens de tweede editie van de Zevenheuvelennacht. Prettig voor de organisatie vanwege een uitbreiding aan deelnemers. Maar het is ook een belangrijke economische prikkel voor Nijmegen.

Nu de grote hardloopevenementen van Nederland maar blijven groeien, gaat het allang niet meer alleen om de afstand uitlopen. De organisaties van recreatielopen verdienen er flink geld mee. En de lokale economie profiteert mee. Het afgelopen jaar werd ruim 1,5 miljoen euro extra besteed in Gelderland met dank aan de Zevenheuvelenloop. En ook de marathon van Eindhoven en de Tilburg Ten Miles leverden aantoonbaar geld op voor de regio.

De economische impact van een evenement wordt sinds 2008 gemeten door de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP). Lector Sportbusiness aan de Fontys Hogeschool in Tilburg Mark van den Heuvel omschrijft de economische impact als „de inkomsten die van buitenaf neerdalen in de economie van het gebied waarin het evenement plaatsvindt.”

De WESP heeft de meetmethode hiervoor zelf ontwikkeld. Daarom zijn er pas enkele tientallen onderzoeken voltooid. Het zijn uitgaven die anders niet gedaan zouden zijn. Van overnachtingen en uitgaven aan eten en drinken door deelnemers en bezoekers tot sponsoring en media, die betalen voor uitzendrechten.

„Overheden zien het hardlopen niet meer als een sportevenement maar als economische motor”, zegt secretaris Jelle Schoemaker, sporteconoom bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en lid van WESP. Daar passen overheden hun subsidiebeleid op aan. Om te garanderen dat subsidies worden gebruikt voor het vergroten van de economische impact stellen ze een onderzoek daarnaar verplicht. Dus geldt voor de provincies Gelderland en Noord-Brabant: geen WESP-onderzoek betekent geen subsidie. Ook het ministerie van VWS hanteert deze voorwaarde voor sportevenementen.

In het geval van de Zevenheuvelenloop bedroeg de subsidie van de provincie afgelopen jaar 60.000 euro. Een som geld die „niet nodig is onze organisatie overeind te houden”, zegt Ronald Veerbeek, voorzitter van de stichting Zevenheuvelenloop, die een jaarbegroting van ongeveer twee miljoen euro heeft. Eerder is het geld bedoeld „om iets uit te proberen dat goed voor ons en voor de provincie is. De gedachte is nadrukkelijk dat er iets tegenover staat.”

Zo draaien hardloopevenementen steeds minder om het hardlopen zelf. „De loop wordt steeds meer een onderdeel van een dagje uit”, zegt Veerbeek. Er worden sportmarkten omheen georganiseerd en er zijn exposities (Zevenheuvelenloop), of er wordt een groot plein nabij de finish neergezet (Dam tot Dampark).

„We proberen lopers langer te laten blijven op de plek waar het evenement plaatsvindt. Er wordt van alles aan gedaan om inkomsten uit deelnemers en bezoekers te maximaliseren.” Dus kwam de Zevenheuvelenloop vorig jaar met de nachtloop. Die zorgen ervoor dat de meeste hardlopers een nachtje blijven slapen en eten in de plaatselijke horeca. Dat leverde vorig jaar 138.000 euro aan overnachtingsbestedingen op. En de gemeente verdiende aan meer parkeergeld.

    • Sam de Voogt