Economie

Wordt het Groothandelsgebouw jouw nieuwe kantoor?

2014-01-24 12:21:55 ROTTERDAM - Het vernieuwde Centraal Station van Rotterdam. Het station wordt op 13 maart feestelijk geopend. Rotterdam CS wordt sinds 2007 verbouwd. Het oude station is gesloopt. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
2014-01-24 12:21:55 ROTTERDAM - Het vernieuwde Centraal Station van Rotterdam. Het station wordt op 13 maart feestelijk geopend. Rotterdam CS wordt sinds 2007 verbouwd. Het oude station is gesloopt. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Van plan om voor jezelf te beginnen? Misschien is dit een leuke plek om klanten te ontvangen:

Ruim 110.000 vierkante meter kantoorruimte in een Rijksmonument dat beschikt over binnenplaatsen, een kapper, fysiotherapeut en mini-supermarkt. Dat is - in een notendop - het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Gelegen hartje centrum, pal naast het compleet vernieuwde Centraal Station. Je zou denken dat ieder bedrijf er wel wil zitten.


Toch valt dat tegen. Vandaag komt de beursgenoteerde exploitant van het pand, Groothandelsgebouwen, met cijfers.

Wat is er aan de hand?

Het Groothandelsgebouw ziet de laatste twee jaar huurders vertrekken:

En daardoor lopen de huurinkomsten ook al een tijdje terug:

Volgend jaar verhuist bovendien een grote huurder, het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell. Naar een kantoorpand 500 meter verderop.

Voor dit jaar verwacht het Groothandelsgebouw opnieuw een lichte inkomstendaling. Tel daarbij op dat er toch al flink wat kantoren leegstonden in het centrum van de havenstad:

En je kunt concluderen dat het vinden van nieuwe huurders niet eenvoudig zal zijn.

Wat ondertussen geld kost, is de beursnotering bij Euronext. Het bedrijf doet het er dit jaar niet echt denderend:

Erg populair is het aandeel niet: er wordt nauwelijks in gehandeld. Welke opties heeft het Groothandelsgebouw?

1. Verlaat de beurs (of in elk geval Euronext)

Schrap de beursnotering bij Euronext, was het advies van vermogensbeheerder IBUS Asset Management, dat de mogelijkheden onderzocht.

Dat zou geld schelen. Maar is ook makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Marius Meurs, directeur van het Groothandelsgebouw:

“Die optie is lastig. Alleen als er nu een partij komt die een bod doet op 95 procent van de aandelen, kan het. En dat bod ligt er niet.”

En verhuizen naar een goedkopere index? Het is de vraag of investeerders dat zien zitten.

2. Investeer in het gebouw

28 miljoen over? Dat bedrag adviseerde IBUS in één keer in het gebouw te steken. “Dat geld moest deels gebruikt worden om de voorgevel te verfraaien”, zegt Meurse. Daar voelde de directie niets voor.

“Zoals met zoveel investeringen, is het beter om het structureel te doen. Dus jaarlijks een paar miljoen. Dat gebeurt nu. Onder meer het restaurant en een aantal vergaderzalen worden verbouwd.”

3. Zoek kleine huurders

“De kleinste ruimten zijn 50 vierkante meter”, staat op de website van het Groothandelsgebouw. Het binnenhalen van klanten die met minder ruimte af kunnen, zou helpen. Daar wordt op ingezet, zegt Meurs. “We hebben net de eerste 1.500 vierkante verhuurd aan kleine, snelgroeiende bedrijven.”

Maar kijk eens wat dat kost: vanaf 144 euro per vierkante meter per jaar. Zie dat maar eens te betalen als start-up met twee man en een bureau. Best duur, zelfs mét loungeruimte.