In beeld

Wrede traditie

De besnijdenis van meisjes is een overgangsrite binnen de Keniaanse Pokot-stam. Hiermee wordt de overgang van meisje naar vrouw gemarkeerd en alle meisjes moeten de besnijdenis ondergaan voor ze trouwen. Volgens cijfers die de Verenigde naties hebben verzameld is meer dan een kwart van de Keniaanse vrouwen genitaal verminkt. Ondanks een Keniaans regeringsverbod op de levensgevaarlijke handeling uit 2011 wordt de eeuwenoude traditie voortgezet, voornamelijk onder arme families op het platteland. Vrouwenbesnijdenis komt vooral in voor in Afrika (Egypte, Soedan en de zuidelijke Sahel inclusief Somalië), het Midden-Oosten ( Jemen en Oman) en Azië. Bij vrouwenbesnijdenis worden de schaamlippen en/of de clitoris weggesneden. Deze ingreep wordt ook vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd, of, in het Engels: female genital mutilation (FGM). Onderstaande fotoserie is gemaakt op 16 oktober jongstleden in een afgelegen dorp in Kenia. October 16, 2014.
Meisjes van de Pokot-stam lopen huiswaarts voordat hun besnijdenisceremonie van start gaat.
Reuters / Siegfried Modola
De meisjes worden onder lichte dwang meegenomen vanuit hun hutten naar de plek waar ze zullen worden gewassen tijdens de overgangsrite,
Reuters / Siegfried Modola
Pokot-vrouwen leggen stenen neer waar de meisjes op moeten zitten tijdens hun besnijdenis.
Reuters / Siegfried Modola
De vier Pokot-meisjes zijn uitgekleed en ritueel gewassen en wachten gehurkt op de stenen op hun besnijdenis.
Reuters / Siegfried Modola
Het scheermesje waarmee vier meisjes uit het dorp zojuist zijn besneden.
Reuters / Siegfried Modola
Reuters / Siegfried Modola
Vlak na het besnijden.
Reuters / Siegfried Modola
Na de besnijdenis wordt een meisje ingesmeerd met witte verf.
Reuters / Siegfried Modola
Na de besnijdenis.
Reuters / Siegfried Modola
Na afloop.
Reuters / Siegfried Modola