Voor als hij ooit nog komt: geen loting meer voor Elfstedentocht

Beelden van de laatste Elfstedentocht, in 1997.
Beelden van de laatste Elfstedentocht, in 1997. Foto ANP

Voor het geval dat hij óóit nog verreden wordt: vanaf 2016 mag elk lid van Vereniging van de Friesche Elfsteden meedoen aan de Elfstedentocht. Tot nu toe was de regel dat maar de helft van de op het moment 30.000 leden het ijs in Friesland op mocht.

De reden daarvoor was altijd niet alleen de veiligheid op het ijs, maar ook praktisch en logistiek. Deelnemers moesten zich voorheen inschrijven op de vliegbasis in Leeuwarden. Daarvoor reden pendeldiensten op en neer. Straks is dat niet meer nodig vanwege de bouw van een nieuwe ijshal in de stad, de Elfstedenhal. Wat betreft de veiligheid: de vereniging heeft gekeken naar vergelijkbare toertochten in het land, waaraan soms wel 50.000 mensen meededen. Die zijn goed verlopen.

Het wordt alleen wel wat moeilijker om lid te worden. Het ledenaantal blijft 30.000. Mensen die nu lid willen worden, komen op een wachtlijst.

In 2012 voor het laatst dichtbij

De vraag is natuurlijk of de Elfstedentocht er ooit nog gaat komen. De laatste keer dat hij werd verreden was in 1997, gewonnen door Henk Angenent. In 2012 leek hij nog heel dichtbij, omdat het dagenlang sterk vroor. Uiteindelijk was het ijs op veel plekken toch nog te dun.