Vanaf vandaag een Rotterdam-katern bij NRC. Redacteuren over hún stad

Vandaag lanceert NRC Handelsblad een wekelijks Rotterdam-katern. NRC mag dan sinds twee jaar fysiek in Amsterdam gevestigd zijn, de roots van de krant blijven in Rotterdam liggen. Net als de roots van zo’n zestig NRC-medewerkers daar nog altijd zijn. Zij vertellen over hún Rotterdam.

De Rotterdam aan de Wilhelminapier.
De Rotterdam aan de Wilhelminapier. Foto ANP / Martijn Beekman

Vandaag lanceert NRC Handelsblad een wekelijks Rotterdam-katern. Deze wordt verspreid bij de Rotterdamse exemplaren van NRC Handelsblad en maakt (zoals nu ook het geval is met de Amsterdamse bijlage) deel uit van elk digitaal NRC Handelsblad-abonnement.

Ons Rotterdam

NRC mag dan sinds twee jaar fysiek in Amsterdam gevestigd zijn, de roots van de krant blijven in Rotterdam liggen. Net als de roots van zo’n zestig NRC-medewerkers daar nog altijd zijn. Zij vertellen over hún Rotterdam.

Sheila Kamerman, binnenlandredacteur:

Wat zou je moeten zoeken aan de andere kant van de Maas? Nou, avontuur, verrassing. Zuid is feest. Je hebt er de grootste moskee van Nederland. Het mooiste voetbalstadion. Op Zuid waan je je op vakantie. Het is er net iets minder burgerlijk, tikje ruwer, wat exotischer ook. Op Zuid neem je Surinaams schaafijs en je drinkt Marokkaanse thee. Jaag je kinderen de metro in en je komt boven de grond in een ander Rotterdam.

De monumentale Hofbogen. Foto NRC / Robin Utrecht

Amanda Kuyper, muziekredacteur:

Wie The High Line, het fantastische hoge New Yorkse stadspark hoog langs de daken kent, weet het. Het Hofpleinlijntje, een mooi opgeheven historisch stukje spoorlijnviaduct dat dwars door Rotterdam-Noord naar Den Haag en Scheveningen liep, is een beetje New York. Niet langer in gebruik, is het verhoogde spoortraject in potentie net zo’n 1,9 kilometer lang vrijgekomen monument. ‘Vrienden’ van dat lijntje stikken van de plannen voor erop en eronder: dakpark, stadstuinen, musea, filmhuis en ateliers. Aan het begin ervan, de Hofbogen, kom ik graag. Een heerlijke hotspot voor terras, muziek & goed eten: met de cool-relaxte jazzclub Bird, restaurant De Jong en het foodlab van François Geurds.

Coen van Zwol, filmrecensent:

Mijn Rotterdam, dat is de Fenixloods, waar je prachtig uitzicht op de achterkant van de skyline hebt. Snackbar Kiem Foei aan de West Kruiskade, die oersaai oogt maar met het beste Surinaamse eten. Fietsen langs de Rotte en zwemmen in de Zevenhuizerplas. Eten bij Mevrouw Meijer, zo gerust op eigen gezelligheid en eten dat ze in het weekend dicht zijn. Daarna doorzakken bij café De Bel, als ze er niet al te ver doorgesnoven zijn.

IJsberen in Blijdorp. Foto ANP / Robert Vos

Marcel Haenen, binnenlandredacteur:

Rotterdam heeft de liefste en steeds fraaier wordende dierentuin van Nederland. In Blijdorp kun je drie keer per dag een Vrije Vlucht Voorstelling bijwonen. Toekans, roofvogels, een grietjebie en homoseksuele ara’s geven er een spectaculaire demonstratie. Aan de overkant kom je bij in ‘Antarctica’ waar pinguïns zwemmen. Stop een paar pelpinda’s in je zak en trakteer de twee oude gibbons in het olifantenverblijf.

Meer persoonlijke verhalen van Rotterdamse redacteuren vandaag in het Rotterdam-katern.

Lees hier het voorwoord van de eerste Rotterdam-editie van hoofdredacteur Peter Vandermeersch. En hier het coververhaal met burgemeester Ahmed Aboutaleb en Femke Snijders, die leven bracht in Tropicana.