Suriname weigert misdaadjournalist Van den Heuvel toegang

Misdaadjournalist en presentator John van den Heuvel.
Misdaadjournalist en presentator John van den Heuvel. Foto ANP / Robert Vos

De Surinaamse overheid heeft de Nederlandse misdaadjournalist John van den Heuvel de toegang tot het land ontzegd. Dat bevestigt Van den Heuvel aan NRC Handelsblad. Deze week kreeg de verslaggever een e-mail van vliegmaatschappij KLM, waarin staat dat de Surinaamse overheid  haar verzocht Van den Heuvel te weigeren op vluchten naar het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Surinaamse ambassade in Den Haag om opheldering gevraagd, laat een woordvoerder weten.

Van den Heuvel heeft niet te horen gekregen waarom hij het land niet in mag. KLM doet geen uitspraken over individuele passagiers. Een woordvoerder:

“Elk land kan zelf bepalen of een persoon welkom of niet welkom is. Wij volgen de instructies op van het land waarop gevlogen wordt.”

Controverse in Suriname

John van den Heuvel veroorzaakte vorig jaar controverse in Suriname met zijn RTL-programma Ontvoerd, waarin hij kinderen die in het buitenland wonen naar een of allebei hun ouders in Nederland “terug begeleidde”. Een jongetje van zeven dat in Suriname bij zijn grootouders woonde, werd door zijn vader naar Nederland gebracht. Surinaamse media beschuldigden Van den Heuvel van ontvoering. Een procureur-generaal in Suriname zou een strafzaak tegen Van den Heuvel voorbereiden.

De misdaadjournalist denkt dat een mogelijk strafrechtelijk onderzoek wordt gebruikt als “slap excuus” om hem de toegang te ontzeggen. Van den Heuvel bericht al vijftien jaar kritisch over Suriname. De misdaadjournalist was van plan binnenkort voor De Telegraaf naar Suriname te vliegen voor een journalistiek portret dat hij wilde maken van twee presidentskandidaten, onder wie de huidige president Desi Bouterse. De volgende Surinaamse verkiezingen zijn in 2015. Van den Heuvel:

“Nu staan we aan de vooravond van de verkiezingen en willen ze me er ineens niet hebben. Dat roept vragen op, vind ik.”

De Surinaamse overheid heeft nog niet geantwoord op vragen van NRC Handelsblad.

    • Kim Bos