Slepend uitgeefconflict ten einde, Amazon geeft toe

Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California.

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Misschien heeft de langverwachte lancering in Nederland geholpen; doet Amazon aan compromissen tegenwoordig? Of was het gewoon tijd om een einde te maken aan de slepende ruzie met uitgeverij Hachette? Het conflict deed het imago van Amazon geen goed, dus vermoedelijk was het een kwestie van pragmatisme en eigenbelang.

De grootste boekverkoper ter wereld en de op drie na grootste uitgever van de VS zijn het eens. Hachette mag zelf blijven bepalen wat een boek kost - ook een e-book dat via Amazon wordt verkocht.

Details van de deal zijn niet openbaar gemaakt, maar een big deal is het. In de strijd om de lezer zagen steeds meer Amerikanen de gigantische online-winkel Amazon als boeman. Het bedrijf leek schrijvers niet te respecteren en lezende klanten voor lief te nemen. Zoals schrijfster Sarah Smiley zei in NRC Handelsblad: “Wil Amazon echt een reputatie krijgen van een bedrijf dat dromen de grond in trapt?”

Zo heeft de uitgeefbranche een zeldzame zege geboekt, als een David die het Goliath-achtige Amazon eronder kreeg - mede dankzij slimme publiciteit.

Analist Colin Gillis moet trouwens nog zien of Amazon hier ongeschonden uit komt. “Mensen voelen zich verbonden met schrijvers”, zegt hij op CNET. “Goed dat dit is opgelost, maar we zullen zien of fanatieke lezers Amazon nu anders gaan beschouwen.”

BP ook in Californië onder vuur

Oliebedrijf BP heeft het niet makkelijk in de VS. De olieramp in de Golf van Mexico - die het zuiden trof en BP miljarden euro’s kostte - suddert nog na in de media, mede  door een nieuwe documentaire.

En nu is er in Californië een rechtszaak aangespannen. De Britse onderneming levert aardgas aan de westelijke staat, maar volgens de eis vraagt ze daar veel te veel geld voor. BP is de exclusieve leverancier aan overheidsinstanties, en zou Californië tussen 2004 en 2012 tien keer zo veel hebben gerekend als andere grote klanten. Er zou 300 miljoen dollar (240 miljoen euro) te veel zijn betaald.

De zaak is aangespannen door een klokkenluider, en Justitie in Californië heeft zich nu als mede-eiser gemeld. BP noemt de zaak ‘waardeloos’ en ontkent alle beschuldigingen.

Tanken goedkoop, eten duur

Is de benzine hypergoedkoop, is het nog niet goed. De prijs aan de pomp is in vier jaar niet zo laag geweest: die varieert per regio maar het landelijk gemiddelde is drie dollar per gallon (63 eurocent per liter). Maar zoals Fortune opmerkt: dat betekent voor de consument niet zo veel. Want de kosten van andere producten in winkels zijn zelden zo hoog geweest.

De meeste Amerikanen rijden nog altijd in auto’s met benzinemotoren, en tanken is iets dat ze móeten doen om naar werk en school te kunnen. Winkelen is vaak een keuze, wat terug te zien is in de tegenvallende cijfers van grote winkelketens als Gap en Macy’s.

Ook trips naar de supermarkt worden duurder. De prijzen van vlees en zuivel stijgen snel. Voor de meerderheid van de Amerikaanse huishoudens, die minder dan 50 duizend dollar per jaar te besteden hebben, is het niet genoeg dat de benzine betaalbaar is.

    • Diederik van Hoogstraten