Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Eerste Witte Piet gesignaleerd

In het Sinterklaasjournaal zijn gisteravond Witte Pieten-in-opleiding gesignaleerd. Volgens de gezaghebbende Opa Piet is bovendien ‘de kleur van de Pieten bijzaak’. Volgens het Journaal hebben de Zwarte Pieten de stoomboot verlaten, omdat ze dachten dat de boot zonk. Daarop is in Gouda een Pietenschool gestart onder leiding van de gepensioneerde Opa Piet, waar ook Witte Pieten worden opgeleid. De Goudse ambtenaar Jan Salie, Hoofd Bijzaken, wilde ook Piet worden en ging door de schoorsteen. Met een paar vegen op zijn gezicht vroeg hij hoopvol aan opa Piet: „Ben ik al zwart genoeg?” Opa Piet antwoordde: „De kleur van de Pieten is bijzaak.” In het Zwarte Piet-debat is dit een nieuwe wending. Het dagelijkse tv-programma is beeldbepalend voor de Sinterklaasviering in het land. Wanneer daar Witte Pieten verschijnen, zal de rest van het land mogelijk volgen. Ook Quincy Gario, anti-Zwarte-Piet-activist, antwoordde eerder in Den Haag op de vraag hoe het verder zal gaan: „Dat ligt aan het Sinterklaasjournaal.” De NTR, de omroep achter het Sinterklaasjournaal, was aanwezig bij zowel het Pietenoverleg van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) als dat van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. „Alleen als toehoorder”, benadrukte de NTR-woordvoerder. Voor de Sinterklaasintochten dit weekeinde komt de nieuwe koers van het televisieprogramma waarschijnlijk wel te laat. Sinterklaascomités in het land zeggen vooralsnog dat ze traditionele donkerbruine Pieten zullen inzetten.