Rutte kan prima doorregeren met 77 zetels en is voor Zwarte Piet

Premier Mark Rutte op archiefbeeld. Foto ANP / Bart Maat

Volgens Rutte is het geen probleem om door te regeren met een kleinere meerderheid in de Tweede Kamer, nu Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de PvdA-fractie hebben verlaten. “Ik heb weleens met 76 zetels alle hervormingen door de Kamer gekregen, dus dat moet met 77 ook lukken.”

De spanningen binnen de PvdA “raken het kabinet niet”, aldus Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Rutte wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, omdat hij “erg hecht aan scheiding van zaken”. Het gaat volgens hem om een interne aangelegenheid van de PvdA.

Kuzu en Öztürk verlieten gisteravond na een extra vergadering de PvdA-fractie, omdat ze vinden dat PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken te kritisch is over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs. Volgens hen worden ze door de partijtop “monddood” gemaakt. Kuzu en Öztürk behouden hun zetel in de Tweede Kamer.

Volgens Rutte kun je nooit garanderen dat dit soort situaties uitblijven:

“Ik heb van Halbe Zijlstra ook geen enkele garantie gekregen dat er niemand opstapt bij de VVD. Ik heb er ook geen aanwijzingen voor.”

Verder zei Rutte dat het mogelijk moet zijn om organisaties, zoals Milli Görüs, aan te spreken op hun uitgangspunten. “We moeten er zeker van zijn dat ze aan het juiste eind van het touw trekken.” Hij denkt niet dat het vertrek van de twee PvdA-Kamerleden de verhoudingen polariseert.

…Dan verder met Zwarte Piet

De persconferentie werd afgesloten met de discussie rond Zwarte Piet. Rutte daarover: “Ik stel vast dat er een robuust debat plaatsvindt over Zwarte Piet in de samenleving. Zwarte Piet is zwart. Dat is geen politiek statement, dat is een state of fact. Anders heet hij toch geen Zwarte Piet?”

Vindt hij zelf dat Zwarte Piet zwart moet blijven? Na enig aandringen zegt Rutte:

“Privé vind ik dat hij zwart mag blijven. Maar dit is een zaak van de samenleving. Hier ligt geen taak voor de politiek. Ik ben voorstander van een kleine overheid, zoals u weet. [...] Laten we van Sinterklaas een fantastisch mooi kinderfeest maken.”

    • Marije Willems