Roger Lips strijdt tegen zijn eigen faillissement

Twee curatoren zitten achter het privévermogen van ondernemer Roger Lips aan. Onterecht, zegt de ondernemer.

Zeven lappen tekst staan er inmiddels op de website die ondernemer Roger Lips twee weken geleden lanceerde. Het zijn lange stukken over „snode plannen” van curatoren in zijn faillissement die een „draai om hun oren” verdienen. Lipsleaks.org, heet de site, waarop hij strijdt tegen zijn persoonlijk faillissement.

De Brabantse vastgoedondernemer werd in april 2013 persoonlijk failliet verklaard, na een aanvraag van huisbank ABN Amro. Omdat hij volgens de curatoren weigerde informatie te verstrekken, zat hij 24 dagen in de cel. Na zijn vrijlating dreigde hij in december om dezelfde reden opnieuw in de gevangenis te belanden. Dat liet Lips niet gebeuren. Hij vertrok naar het buitenland en probeert van daaruit aan te tonen dat er gerommeld wordt in zijn faillissement.

De twee grootste schuldeisers in het faillissement zijn ABN Amro en SNS Reaal. ABN claimt rond de 24,7 miljoen euro van Lips. SNS meent nog rond de 52 miljoen euro van de ondernemer te krijgen. Die grote vordering van SNS heeft te maken met The Wall, een opvallend, rood winkelcentrum in een geluidswal aan de A2 bij Utrecht. De bouw werd gefinancierd door SNS Property Finance, de voormalig vastgoedtak van de bank en verzekeraar.

Volgens Lips is de miljoenenvordering van SNS niet terecht. The Wall werd in mei 2012 door SNS in samenwerking met bouwmiljardair Dik Wessels van Lips overgenomen. De verkoop was deel van een vaststellingovereenkomst tussen SNS en Lips. Er stonden afspraken in over de schuld van circa 370 miljoen euro, die zijn bedrijf bij SNS had. Lips kreeg 90 miljoen euro voor The Wall en loste daarmee deels zijn schulden af. In de overeenkomst stond dat na de verkoop de resterende privéschuld geschrapt zou worden die Lips nog had in verband met The Wall.

Nader onderzoek

Volgens zijn advocaten heeft SNS die schrapping om „onhoudbare redenen” weer geschrapt en de vordering van 50 miljoen euro toch bij de curatoren ingediend. Die schrijven in hun laatste verslag dat ze op dit punt nog „nader onderzoek” zullen instellen. SNS erkent dat er een overeenkomst was, maar Lips heeft zich volgens de bank niet aan de voorwaarden gehouden.

Ook ABN Amro heeft volgens Lips afspraken geschonden en zonder aanleiding kredieten opgezegd, waarvan hij keurig de rente betaalde. Daarnaast is volgens zijn advocaten onduidelijk hoeveel ABN nog van Lips krijgt. „Eerst was de vordering 24 miljoen euro, op een zitting kwam ABN ineens met het bedrag van 12 miljoen euro. Ze weten het zelf niet”, aldus advocaat Georg van Daal. ABN wil niet reageren.

De meeste onmin heeft Lips met de curatoren. Lips weigert informatie te verstrekken en werkt alleen maar tegen, zeggen zij. Onzin, ik heb dozen vol administratie aangeleverd en honderden e-mails met antwoorden op vragen, aldus Lips. Advocaat Van Daal zegt dat hij „een failliet” nog nooit zoveel informatie heeft zien aanleveren. Curator Flip Schreurs erkent dat hij veel informatie heeft gekregen. „Maar dé cruciale informatie over bijvoorbeeld een aantal transacties net voor het faillissement heb ik nog steeds niet ontvangen.”

Centraal staat de vraag of de schuldeisers van privépersoon Lips recht hebben op vermogen uit zijn voormalig bedrijf. Ja, zeggen de curatoren. Nee, zeggen Lips’ advocaten. Cruciaal daarbij is een transactie van 19 december 2012, een paar maanden voor het faillissement van Lips. Aan de top van zijn bedrijf, rond de 150 vennootschappen met vastgoed, staat een stichting die het juridische eigendom van het bedrijf heeft. Lips was eigenaar van de aandelencertificaten waarmee het economisch belang van het bedrijf bij hem lag. Deze certificaten heeft hij op die 19e verkocht aan vijf stichtingen, die daarmee economisch eigenaar van het bedrijf werden. Daardoor valt het bedrijf buiten Lips’ persoonlijk faillissement.

Twijfel aan de rechtmatigheid

Die transactie heeft volgens Lips’ advocaten plaatsgevonden vanwege het gedoe met ABN Amro en om het bedrijf te beschermen. De prijs bedroeg 1 euro per pakket certificaten. De curatoren twijfelen aan de rechtmatigheid van deze transactie en menen dat er mogelijk sprake is van paulianeus handelen, vlak voor een faillissement bezittingen wegsluizen. Volgens Lips’ advocaat klopt dat niet. „De boedel van Lips is niet benadeeld. Taxateurs van SMAN, een bureau dat ook vaak door de rechterlijke macht wordt ingeschakeld, hebben de waarde bepaald. Door de crisis stond al het vastgoed onder water. Vandaar die koopsom. Als ze vinden dat het paulianeus is, moeten ze het voorleggen aan de rechter.” Curator Scheurs zegt dat te gaan doen als hij de cruciale informatie heeft.

Waar de curatoren ook problemen mee hebben is het pandrecht dat Lips ’partner en vijf kinderen hebben op bezittingen en banktegoeden van verschillende bedrijven. Volgens de curatoren probeert Lips zo vermogen uit het bedrijf te trekken en bij zijn familie te krijgen. Dat klopt volgens zijn advocaat niet. Vanaf 2003 waren de partner en kinderen van Lips al belanghebbende van het bedrijf, tot 2008. „Dat jaar hebben ze hun belangen, op verzoek van SNS, verkocht aan Lips zodat hij weer alleen eigenaar was. Een deel van de koopsom kregen ze meteen betaald. Een ander deel werd een lening. Als zekerheid hebben ze een pandrecht gekregen”, aldus advocaat Van Daal.

Volgens Lips hebben ABN Amro en SNS zijn faillissement „gefaciliteerd” om te kijken wat ze allemaal uit zijn bedrijven kunnen trekken. „De banken willen graag dingen hebben, waar ze geen recht op hebben. Ze hebben mijn reputatie, mijn leven en dat van mijn gezin vernield.”

    • Tom Kreling