‘Politie nam dit jaar al achtduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag’

De politie heeft dit jaar al achtduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er zijn grote zorgen over de verwoestende kracht ervan, die vergelijkbaar is met militair materieel.

Foto ANP / Koen van Weel

De politie heeft dit jaar al achtduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat meldt RTL Nieuws. De politie maakt zich grote zorgen over de verwoestende kracht van het vuurwerk, dat steeds zwaarder wordt.

De ‘vuurwerkbommen’ - bedoeld voor professioneel gebruik, maar gewoon online te bestellen - zouden levensgevaarlijk zijn als ze verkeerd worden afgestoken.

Om precies te zijn: sinds 1 oktober is 8467 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. In de vier weken van oktober was ruim 4100 kilo ingenomen. Een week later stond de teller op bijna 8500, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Zorgen om jaarwisseling

Ook rond de vorige jaarwisseling was veel te doen over zwaar illegaal vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was toen flink bezorgd, omdat de kracht van het vuurwerk gelijk zou zijn aan die van militaire explosieven. In totaal is toen ruim 92 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

De verwondingen van vuurwerkslachtoffers waren vorig jaar erger dan het jaar ervoor. Wel lag het totaal aantal slachtoffers lager: van 720 gewonden daalde het naar 700 gewonden.

Verbod in Hilversum

Eerder besloot de gemeente Hilversum dat feestvierders tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk in het centrum mogen afsteken. Het is de eerste plaats met een formeel vuurwerkverbod. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) wilde Hilversum al langer vuurwerkvrij maken, vanwege de jaarlijkse grote ongelukken rond de jaarwisseling.

    • Sterre van der Hee