Groningen, Roermond en Alphen krijgen nieuwe burgemeesters

Peter den Oudsten, de nieuwe burgemeester van Groningen.
Peter den Oudsten, de nieuwe burgemeester van Groningen. Foto ANP / Vincent Jannink

Inwoners van Groningen, Roermond en Alphen aan den Rijn krijgen een nieuwe burgemeester. Op voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft de ministerraad hen voorgedragen voor benoeming.

Groningen

De nieuwe burgemeester van Groningen is Peter den Oudsten (63). Den Oudsten, PvdA-lid, was eerder burgemeester van Enschede en Meppel. De benoeming is opvallend, schreef (€) onze verslaggever Wubby Luyendijk eerder in NRC Handelsblad. De grootste partij in de stad is immers D66.

“Van de acht sollicitanten waren er vijf lid van D66, twee van de PvdA en één had geen politieke binding. Slechts één van hen was vrouw. De bestuurlijke ervaring heeft de doorslag gegeven, vertelde Jetze Luhoff, fractievoorzitter van D66 en voorzitter van de vertrouwenscommissie.”

Roermond

Rianne Donders (54) is vanaf eind januari de nieuwe burgemeester van Roermond. Donders was vanaf 2004 burgemeester van Geldrop-Mierlo. Daarvoor werkte ze als wethouder van de gemeente Etten-Leur.

Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn gaat de functie naar CDA’er Liesbeth Spies (48), nu waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht - een gemeente in de provincie Utrecht. Tijdens het kabinet Rutte-I was ze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

    • Sterre van der Hee