Nederlandse economie groeit licht in derde kwartaal

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het tweede. Een “fragiele” groei volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder is de economie met 1,1 procent gegroeid.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Foto ANP/ Martijn Beekman

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het tweede. Een “fragiele” groei volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder is de economie met 1,1 procent gegroeid.

De lichte groei is vooral te danken aan de investeringen en de export. De export groeide het afgelopen kwartaal, vooral dankzij een toegenomen uitvoer van elektronische apparaten en machines, net als chemische producten. Ook de export van andere machines en apparaten groeide aanzienlijk, net als die van landbouwproducten. Alleen aardolieproducten werden minder uitgevoerd.

De groei van 1,1 procent ten opzichte van vorig jaar is ook te danken aan de hogere export en investeringen, maar ook aan de iets toegenomen consumptie door consumenten. De overheidsconsumptie is nagenoeg gelijk gebleven.

Twee kwartalen op rij

Dit jaar zijn er nu twee kwartalen achter elkaar van lichte groei gemeten, nadat er in het eerste kwartaal nog sprake was van krimp. De Nederlandse economie stond er per saldo eind september beter voor (ruim 0,4 procent) dan een jaar eerder, maar volgens het CBS is het herstel dus nog fragiel.

Het CBS heeft ook de seizoensgecorrigeerde cijfers uitgebracht met de nieuwe ‘flashraming’ - een tweede volgt eind december. De groei in het tweede kwartaal is daardoor bijgesteld van 0,7 naar 0,6 procent.

Duitsland ontsnapt aan recessie, Italië blijft erin

Ook voor andere Europese landen werden vanochtend de groeicijfers van het derde kwartaal bekend. Duitsland is ternauwernood aan een nieuwe recessie ontsnapt. Nadat er in het tweede kwartaal sprake was een economische krimp van 0,1 procent, groeide de economie het afgelopen kwartaal met 0,2 procent, vooral doordat consumenten meer zijn gaan uitgeven.

Frankrijk deed het beter dan verwacht en zette zijn beste resultaat in meer dan een jaar neer volgens persbureau Reuters. De economie groeide met 0,3 procent, waar de verwachting 0,2 procent was. De resultaten van het tweede kwartaal werden daarentegen naar beneden bijgesteld. Nu blijkt er sprake te zijn geweest van een krimp van 0,1 procent.

In Italië houdt de recessie aan. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,1 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dat 0,4 procent.