Amsterdam is vies, vindt burgemeester

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, vindt Amsterdam maar vies. Op een bijeenkomst in de Londense wijk Waltham Forest noemde hij delen van de hoofdstad sleazy, zo tekende de Volkskrant op. Smerig dus, vuig, onguur. Johnson wijt dat aan het Nederlandse tolerante softdrugsbeleid. Hij moet er niets van hebben: in Groot-Brittannië staat op cannabisbezit een celstraf van maximaal vijf jaar.

Johnson (die overigens ooit toegaf cocaïne en cannabis te hebben gebruikt) is niet de eerste die het beeld schetst van Amsterdam als losgeslagen zooitje. Bill O’Reilly, de presentator van het Amerikaanse Fox News, liet zich herhaaldelijk negatief uit over de stad. Amsterdam zou een bolwerk zijn van criminaliteit en corruptie, een anarchistische bedoening waar drugsverslaafden uit Europa naartoe trekken. „It’s a moral disaster.”

Zo dramatisch is de situatie volgens Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes ook weer niet. Maar ook hij schreef onlangs in een opiniestuk in deze krant: „Amsterdam wordt te vies, te vuig en te vol.”

Burgemeester Van der Laan reageerde voor de camera’s van PowNews op de uitspraken van Johnson: „Men heeft gehoord dat hij zei: sleazy. Maar ik denk dat hij zei: easy.”