Koenders scherpt internationaal veiligheidsbeleid aan

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Foto ANP / Bart Maat

De instabiliteit in de wereld is de afgelopen anderhalf jaar sterk toegenomen. Invloedssferen en machtspolitiek zijn teruggekeerd in de internationale arena. Daarop moeten Nederland goed voorbereid zijn en dat vereist een nieuw beleid, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vandaag.

Het kabinet houdt rekening met ‘een langdurige periode van instabiliteit in de directe omgeving van Europa’. Daarbij wordt Nederland geconfronteerd met nieuwe vormen van oorlogsvoering zoals in Oekraïne en treedt Rusland ook steeds nadrukkelijker op.

“De waarden in Europa moeten worden beschermd”, aldus Koenders.

“We moeten niet alarmistisch zijn, maar wel realistisch. We moeten ernstig rekening houden met een langdurige periode van instabiliteit in de directe omgeving van Europa. Terwijl het aantal crises wereldwijd afneemt, beleven we in de directe omgeving van Europa turbulente tijden. De toenemende instabiliteit in de internationale omgeving van Nederland raakt rechtstreeks aan onze veiligheid en onze welvaart.” - Koenders

Hij richt zich vooral op de conflicten aan de randen van Europa. In zijn nieuwe veiligheidsstrategie stelt de bewindsman dat hij bij deze uitdagingen ‘zoveel mogelijk in Europees verband wil optrekken’. Hierbij wil hij ‘wat scherper in de wind zeilen’, zei hij na de ministerraad. (Novum)