Kerry: stappen overeengekomen om situatie Jeruzalem te deëscaleren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Jordaanse collega Nasser Judeh schudden elkaar de hand aan het einde van hun gezamenlijke persconferentie. Foto Reuters/ Nicholas Kamm

Israël, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit zijn stappen overeengekomen om de crisis rond de Tempelberg te bezweren, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteravond bekendgemaakt. Maar welke stappen, dat is nog onduidelijk. De partijen willen in ieder geval allemaal dat de rust terugkeert in Jeruzalem.

Toezeggingen zijn één ding, die daadwerkelijk uitvoeren is de volgende test volgens Kerry, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De persconferentie van Kerry volgde op een dag van gesprekken in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij voerde zelf overleg met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah over de spanningen rond de heilige Tempelberg. Ook had de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas een gesprek met Abdullah en daarna nog met Netanyahu. Er werd ook nog gebeld met de Egyptische president Abdel Fatah el-Sisi.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, die ook op de persconferentie sprak, was iets concreter dan Kerry over wat er besproken was. Volgens hem heeft Netanyahu beloofd de speciale status van Jordanië, zoals vastgelegd in het vredesverdrag tussen de twee landen uit 1994, niet te zullen ondermijnen. Hij benadrukte dat Netanyahu en Israël de afgelopen dagen positieve stappen hebben genomen.

Al weken onrust

Al enkele weken lopen de spanningen in Jeruzalem hoog op. Centraal daarin staat een conflict rond de Tempelberg. Nu is dat een plek waar alleen moslims mogen bidden, maar de roep om ook joden toegang te geven, is steeds sterker geworden. Er zou eerder in de Knesset, het Israëlische parlement, een voorstel voor een wet die dat mogelijk moet maken zijn besproken. Er waren de afgelopen weken rellen en meerdere aanslagen. Vooral de aanslag op de Joodse activist Yehuda Glick, leider van een beweging die toegang voor joden tot de Tempelberg probeert te bewerkstelligen, bracht veel teweeg.

Jordanië, een buurland van Israël, is betrokken bij het conflict, doordat de koning al tientallen jaren de Tempelberg in beheer heeft. Het land wil dat de status quo in stand wordt gehouden. Dat heeft Netanyahu ook herhaaldelijk benadrukt te zullen doen.

Lees ook in nrc.next: En dan zit je ineens vast in Gaza. (€)

    • Frank Huiskamp