Je verbetert software die helpt tegen babysterfte

beautiful child on a white background

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Zorganalist
Bedrijf: Topicus, een softwarebedrijf voor zorg, onderwijs, finance en overheid. Er werken ongeveer vijfhonderd mensen
Wat opvalt aan de vacature: Er staat niets in over zelfgebrouwen bier of steenovenpizza’s

Wat doe je dan eigenlijk?

De babysterfte in Nederland is hoger dan in de rest van Europa, en betere samenwerking tussen verschillende ziekenhuisafdelingen moet het probleem verkleinen. Jij analyseert software die de communicatie tussen zorgverleners gemakkelijker maakt. “In de geboortezorg werken veel mensen nog op een eilandje”, zegt Mark Brul, productmanager bij Topicus Zorg.

“Zorgverleners geven patiënteninformatie aan elkaar door op een los papiertje. Ze werken met systemen die niet met elkaar in contact staan.”

Daarom heeft Topicus een integraal elektronisch geboortedossier ontworpen, dat in een aantal ziekenhuizen al gebruikt wordt.

Jij gaat in gesprek met werknemers van die ziekenhuizen. Hoe bevalt het systeem? Wat gaat er goed, wat kan er beter? Welke informatie moet wel naar de andere zorgverlener en welke mag niet? Topicus past het systeem aan op de wensen van een specifiek ziekenhuis. Brul: “In het ene ziekenhuis doen ze bijvoorbeeld eerst de echo en dan het gesprek, in het andere ziekenhuis juist andersom.”

Als analist moet je je bevindingen goed kunnen verwoorden als je met de software-ontwikkelaars spreekt. Want zij gaan over het technische gedeelte. En je traint zorgverleners in het gebruik van het systeem. Als analist weet je namelijk als geen ander hoe gebruikers denken en tegen welke problemen ze aanlopen.

Waarom zoeken ze iemand?

“Omdat we denken dat dit systeem een succes kan worden”, zegt recruiter Aard Knol. “We willen het systeem verbeteren en aan meer ziekenhuizen verkopen.” Jij moet dat in goede banen leiden.

Wat verdient dat?

Je startsalaris bedraagt 2.350 euro bruto per maand. “Want de inhoud van de baan moet de reden zijn om bij ons te komen werken, niet de hoogte van het salaris”, zegt Knol. En je krijgt een werkbudget waarvan je een goede MacBook en smartphone kunt kopen. “Want goede hardware is belangrijk om snel te kunnen werken.”

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet kunnen samenwerken met zowel softwareontwikkelaars als zorgverleners. “Je moet dus begrijpen waar ze ongeveer mee bezig zijn”, zegt Knol.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Dokters trainen in het gebruik van computers? Dan kun je maar beter geduldig zijn. Gelukkig organiseert Topicus innovatiedagen, waar je met al je nieuwe ideeën kunt laten zien dat jij wél bij de tijd bent. Het zelfgebrouwen biertje Gifkikker is daaruit voorgekomen. Maar ook een serieuzer idee als de Kanta-app, waarmee zorgverleners veilig patiënteninformatie kunnen uitwisselen. “Veel artsen doen dit nu met WhatsApp, maar dat is met privacygevoelige informatie niet echt handig”, zegt Knol.

En er is een maandelijkse borrel, met Gifkikker-bier en wel honderd pizza’s, gebakken in de eigen steenoven. Want iemand die babysterfte tegengaat mag af en toe best verwend worden.

    • Pim Brasser