‘Islamitische Staat gaat eigen munteenheid uitgeven’

Een man houdt zijn mes in de lucht in de hoofdstad van IS, Raqqa. Foto Reuters / Stringer

De Islamitische Staat (IS) heeft plannen om een eigen munteenheid te gaan uitgeven. Dat meldt althans SITE Intelgroup, een organisatie die websites en sociale media van jihadistische organisaties nauwlettend volgt.

Het ‘ministerie van Financiën’ van IS zegt in een verklaring dat ze gaan beginnen met het uitgeven van diverse munten en briefgeld, na een bevel van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. In een toelichting op het nieuwe betaalmiddel zou de groep onder andere hebben gezegd:

“Deze munteenheid is niet vergelijkbaar met het ‘tirannieke systeem’ dat was opgedrongen aan de moslims, waardoor ze slaaf werden en in armoede leefden.”

De groep heeft ook al eigen munten ontworpen in goud, zilver en brons. Die zouden er zo uitzien:

Afbeelding SITE Intelgroup

Volgens SITE is de verklaring van het ‘ministerie’ opnieuw een signaal dat IS serieus bezig is met het tot stand brengen van een legitieme en functionerende staat. Volgens de directeur van SITE is het mogelijk dat we binnenkort de eerste munten en het eerste briefgeld gaan zien in Irak en/of Syrië.

Lees ook op NRC Q: Dit is hoe het kalifaat zijn geld verdient.

    • Nando Kasteleijn