‘IS sluit met Al-Qaeda een pact in Syrië’

De Islamitische Staat (IS) gaat samenwerken met Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Dat meldt persbureau AP op basis van meerdere bronnen. Leiders van de twee radicaal islamitische rebellengroepen zouden daarover op 2 november een akkoord hebben bereikt.

Het pact is een tegenslag voor de internationale coalitie, die bombardementen uitvoert op beide groepen. IS en Jabhat al-Nusra waren ruim een jaar in een felle onderlinge strijd verwikkeld in Syrië. Maar de afgelopen weken waren er steeds meer berichten over samenwerking, al is van een fusie zeker geen sprake.

Volgens de bronnen van AP hebben de groepen afgesproken gezamenlijk op te trekken tegen Koerdische strijders in het noorden van Syrië. Ook zouden ze gaan samenwerken om het Syrische Revolutionaire Front te vernietigen. Deze prominente rebellengroep, geschat op 10.000 strijders, wordt bewapend en getraind door de Verenigde Staten.

Sinds zijn oprichting in 2012 is Jabhat al-Nusra uitgegroeid tot een van de meest effectieve rebellengroepen in Syrië. Hoewel Al-Nusra is gelieerd aan Al-Qaeda, richt de groep zich niet op de jihad tegen het Westen. Het doel is het Syrische regime te verslaan. In tegenstelling tot IS bestaat Al-Nusra voornamelijk uit lokale mensen, niet uit buitenlanders die zich met de strijd in Syrië zijn komen bemoeien.

Dat de internationale coalitie ook doelen van Jabhat Al-Nusra bombardeert, heeft veel kwaad bloed gezet in Syrië. Jabhat al-Nusra geniet dankzij zijn strijd tegen het regime veel steun onder de sunnitische bevolking in Syrië. Door de bombardementen denken veel mensen dat de Amerikanen de kant van Assad hebben gekozen.

Het pact tussen beide groepen lijkt ingegeven door opportunistische motieven. Deskundigen denken dat het makkelijk kan worden gebroken als de strijd daartoe aanleiding geeft. (AP)