Hoofd ethiekcommissie FIFA verrast door kritiek onderzoeker op rapport

Hans-Joachim Eckert, het hoofd van FIFA’s ethiekcommissie, zegt tegenover persbureau Reuters verrast te zijn over de openlijke kritiek van hoofdonderzoeker Michael Garcia op het FIFA-rapport waarvan als conclusie is gepresenteerd dat de WK-toewijzing aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022 niet over hoeft.

Op deze foto uit 2012 nog gebroederlijk naast elkaar: Michael Garcia, hoofdonderzoeker van het rapport over de WK-bids van Rusland en Qatar en voorzitter van de ethiekcommissie Joachim Eckert. Foto AP/ Walter Bieri

Hans-Joachim Eckert, het hoofd van FIFA’s ethiekcommissie, zegt tegenover persbureau Reuters verrast te zijn over de openlijke kritiek van hoofdonderzoeker Michael Garcia op het FIFA-rapport waarvan als conclusie is gepresenteerd dat de WK-toewijzing aan Rusland voor 2018 en Qatar voor 2022 niet over hoeft.

Eckert is de man achter de 42 pagina’s tellende samenvatting van het rapport van Garcia die gisteren gepresenteerd werd. Het rapport zelf, gebaseerd op een onderzoek van achttien maanden, telt er meer dan driehonderd, maar is nog niet openbaargemaakt. Het resultaat van het onderzoek volgens de samenvattingen: ja, er zijn fouten gemaakt, maar zware aantijgingen over vermeende corruptie bij de bids hielden geen stand. Voorzitter Sepp Blatter werd ook vrijgesproken van alle beschuldigingen aan zijn adres.

‘Daar praat je toch eerst intern over?’

Drie uur na de presentatie zocht Garcia de media op om daar openlijk kritiek op te hebben. Hij vond de samenvatting er een waarin “meerdere incomplete en foutieve voorstellingen van de feiten” staan. Raar vindt Eckert dat, die tegen Reuters zegt dat je het “er normaal toch eerst intern over hebt als iets je niet bevalt”. Het klopt volgens Eckert dat Garcia geen exemplaar van de samenvatting had gekregen voordat die gepresenteerd werd. “Maar het kan achteraf ook om een misverstand gaan.” Hij wil met Garcia praten, maar heeft tot nu toe nog geen contact met hem gehad.

De conclusies in het kort

Fouten werden er dus wel gemaakt in het toewijzingsproces voor de WK’s van 2018 en 2022 volgens de samenvatting. Rusland heeft computers van WK-functionarissen vernietigd en het WK-bid van Qatar was niet transparant. Maar de steeds sterker geworden beschuldigingen van corruptie en omkoping, die hielden geen stand.

Eigenlijk was de kritiek op andere kandidaat-landen harder. De bonden van Engeland (de FA) en Australië (de FFA) werden ervan beschuldigd niet integer te hebben gehandeld. Engeland zou zich in hebben gelaten met de omstreden Jack Warner, de ex-vicevoorzitter van de FIFA die in 2011 opstapte na beschuldigingen van corruptie. Australië zou onder andere hebben geprobeerd belastinggeld te gebruiken om omkoping te financieren. Beide bonden wijzen de kritiek volledig af.

KNVB wil hele rapport

Ook de KNVB was gisteren kritisch. De Nederlandse voetbalbond wil het héle rapport inzien en zelf conclusies kunnen trekken. Nederland was samen met België kandidaat voor het WK van 2018. Dat bid stond volgens de FIFA niet ter discussie. Directeur Bert van Oostveen:

“Dat wij zelf in de race waren voor het WK 2018 draagt zeker bij aan onze wens om het volledige rapport te zien. Wij hebben daar tijd, geld en energie in gestoken en vinden dat we inzicht moeten hebben in het onderzoek naar de bidprocedure waar we onderdeel van waren.”

Lees vandaag in nrc.next: Alles oké bij de FIFA - vindt de FIFA.(€)

    • Frank Huiskamp