Tomaten en rookbommen tijdens toespraak Bussemaker op Malieveld

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs na haar toespraak voor de honderden studenten op het Malieveld.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs na haar toespraak voor de honderden studenten op het Malieveld. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is vanmiddag op het Malieveld met tomaten en rookbommen ontvangen. Honderden studenten demonstreren in Den Haag tegen het leenstelsel.

Update 17.15 uur: Er zijn vier aanhoudingen verricht, meldt een politiewoordvoerder aan persbureau Novum. De aanhoudingen hadden te maken met baldadig gedrag of belediging. De aangehouden demonstranten zitten nog vast voor verhoor. Volgens de politie is de demonstratie verder rustig verlopen.

De studenten hebben spandoeken meegenomen met daarop de tekst ‘It’s not over Jet’.

‘Tegenstanders uitgejouwd’

Volgens de organisatie zijn er in totaal ongeveer 5.000 op het Malieveld. Volgens onze verslaggever ter plaatse, Kim Bos, zijn het er eerder duizend.

“Het is vrij rustig hier. Er zijn veel spandoeken en er worden leuzen geroepen - “Willen jullie meer of minder lenen? Minder, minder minder”. Er is veel politie op de been. Bussemaker werd uitgefloten toen ze het podium opkwam en bekogeld met tomaten. Bussemaker vergeleek het protest tegen het leenstelsel met de situatie in 1988, toen er werd geprotesteerd tegen de invoering van de basisbeurs. Verder hebben vanmiddag het LAKS en de LSVB gesproken. Jesse Klaver van GroenLinks werd uitgejouwd. Hij ging in debat met onder meer PVV’er Harm Beertema, tegenstander van het leenstelsel.

“De hoop van de studenten is gevestigd op D66-senator Thom de Graaf, die in de Eerste Kamer misschien nog een verschil kan maken.”

Twitter avatar IvoPasveer Ivo Pasveer Jet Bussemaker komt op en de eerste mensen worden opgepakt door de ME. #leenstelsel http://t.co/2BnJ65jVNi
Twitter avatar Matthijs_Groot Matthijs Groot Ben fundamenteel tegen het #leenstelsel maar spullen gooien naar een minister en haar uitschelden is voor mij te veel http://t.co/wCYemqIPcz

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein. De Tweede Kamer stemde al in met het leenstelsel en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is voorstander.