Boom heeft dat dode hout niet nodig

None

Veel levende bomen zijn hol van binnen, vooral in de tropen. In Australische regenwouden is meer dan de helft van de bomen hol, in de Amazone een op de drie. Dan moet er dus een evolutionair voordeel aan zitten, redeneren biologen. Daarvoor bestaat maar één gangbare hypothese, zo schrijft de Britse bioloog Graeme Ruxton deze week in Biology Letters. Die hypothese luidt dat de kevers, larven, schimmels en bacteriën die de boom uithollen, voedingsstoffen voor de boom recyclen. Die sijpelen de bodem in en worden dan weer opgenomen door de boomwortels. Maar daar is niets van waar, aldus Ruxton. Studies wezen uit dat de voedingsstoffen verloren gaan, doordat ze wegspoelen door de regen, of doordat de vraatinsecten wegvliegen. De verklaring is veel simpeler, beredeneert de Brit vanuit zijn luie stoel. De dode kern rot weg omdat het niet erg is. Pure natuurkunde: een gemiddelde boom kan blijven staan totdat 70 procent van zijn diameter is uitgehold. Waarom jezelf beschermen met kostbare antivraatstoffen als dat niet nodig is?

    • Nienke Beintema