Giro 555: nu ruim 2,5 miljoen euro binnen voor de strijd tegen ebola

Op giro 555 is inmiddels ruim 2,5 miljoen euro binnengekomen voor de strijd tegen ebola, zeggen de Samenwerkende Hulporganisaties. Het is de eerste keer dat giro 555 is geopend vanwege een ziekte.

Het trainingscentrum voor ebolamedici in Amsterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Op giro 555 is inmiddels ruim 2,5 miljoen euro binnengekomen voor de strijd tegen ebola, zeggen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Het is de eerste keer dat giro 555 is geopend vanwege een ziekte.

Actievoorzitter Henri van Eeghen is blij met het bedrag.

“Gisteren werd de noodtoestand in Liberia gedeeltelijk opgeheven en nu deze mooie nieuwe tussenstand. Eindelijk goede berichten in de stroom van slechte berichten uit het rampgebied.”

De rekening is nu ruim een week geopend. Afgelopen dinsdag stond de teller nog op 1,4 miljoen euro. De actie moet ongeveer 15 miljoen euro binnenhalen om directe hulp te kunnen verlenen aan ebolaslachtoffers. De bedoeling is dat van 23 tot 28 november in Nederland een nationale actieweek wordt gehouden.

Duizenden doden

De ziekte maakt vooral slachtoffers in West-Afrika. In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan ebola overleden. Het dodental staat nu op 5160; volgens officiële cijfers zijn in totaal 14.100 mensen besmet.

Vorig jaar werd voor de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan (fotoserie) nog 36 miljoen euro opgehaald.

    • Sterre van der Hee