Geslaagde restauratie oude tramremise West

Vlak achter de Kinkerstraat ligt complex De Hallen, de voormalige tramremise van het GVB. Het immense monumentale pand bestaat uit tien hallen van 75 tot meer dan 100 meter lang, die prachtig zijn gerestaureerd.

De architectuur en bouw staan in schril contrast met de rest van de buurt. Het is ruim opgezet, rauw, industrieel en met oog voor detail.

Er zitten meer dan 15 ondernemers in De Hallen, dat gedurende het afgelopen half jaar gefaseerd werd geopend en nu helemaal af is. Overdag leen je een boek bij de bibliotheek en drink je koffie in het leescafé. Er is een fietsenmaker, je kan er naar de kapper, er is een hotel en dan ook nog een complete bioscoop en veel horeca (deze laatste twee worden hieronder apart besproken).

Parkeerruimte is er genoeg: een garage met ruimte voor 165 auto’s en 600 fietsen. Beide zijn, hoe druk het ook is, relatief leeg. Bezoekers gooien hun fiets liever voor de ingang neer. Een kleine smet op het blazoen.

De Hallen is een parel, verstopt in Oud-West en een van de meest succesvolle renovaties in Amsterdam in jaren. Een bezoek waard, al is het alleen maar voor de architectuur.

    • Bas Tooms