Gelauwerd jeugdboekenschrijver publiceert ‘uit verontwaardiging’ onder pseudoniem

Daan Remmerts de Vries in 2010 met de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. ANP KIPPA RICK NEDERSTIGT

Tweevoudig winnaar van de Gouden Griffel Daan Remmerts de Vries gaat schuil achter het pseudoniem A.N. Ryst, schrijver van de roman De harpij. Dat heeft de auteur desgevraagd erkend.

„Ik heb het boek deels uit verontwaardiging onder een andere naam uitgebracht.” Remmerts de Vries (1962), die tientallen kinderboeken schreef en geldt als een van de belangrijkste auteurs in dat genre, vindt dat zijn werk voor volwassenen tot nu toe onvoldoende is opgemerkt:

„Mijn roman Brave nieuwe wereld uit 2011 is eigenlijk door niemand besproken. Het blijkt heel moeilijk om van het etiket jeugdboekenschrijver af te komen. Ik ben 23 jaar geleden aan De harpij begonnen. Het is het mooiste dat ik heb gemaakt. Ik wilde niet het risico lopen dat dit boek ook genegeerd zou worden. Ik wilde dat het serieus genomen zou worden als het werk van een volwassen auteur.”

Maximale waardering

Die tactiek lijkt te hebben gewerkt: De harpij, een 700 bladzijden dikke roman, waarin een duivels figuur een voorname rol speelt, krijgt vandaag in deze krant het maximale aantal van vijf waarderingsballen. Criticus Thomas de Veen schrijft:

‘Het eerste boek van Ryst [lijkt] in geen enkel opzicht op de gemiddelde Nederlandse eersteling: hier geen grootstedelijke navelstaarderij, maar een fantasy-achtige legende, die soms aanvoelt als een Griekse mythe, dan weer als een middeleeuwse ridderklucht, een sprookje of een Jeroen Bosch-tafereel. De harpij is tegelijk zo rijp en doordacht en doet zo’n waanzinnig grote greep, dat je wel van ‘volledig’ kunt spreken – een ander zou met dit materiaal een oeuvre kunnen vullen.’

Facebookprofiel

Na het voltooien van zijn recensie herkende De Veen, die ook jeugdboekenrecensent is, Remmerts de Vries op de (onderbelichte) Facebook-profielfoto van A.N. Ryst. „Ik meende dat ik onherkenbaar genoeg op die foto stond, maar kennelijk kun je je daarin vergissen”, zegt de auteur:

„We hebben het Facebookprofiel aangemaakt om extra aandacht voor het boek te trekken en met de lezers ervan te communiceren. Het gaat me om de roman, niet om het hoofd van de auteur.”

Lees hier de hele recensie van De Harpij (€)

    • Arjen Fortuin