Facebook past privacyvoorwaarden aan: diensten gaan gegevens delen

Foto ANP / Lex van Lieshout

De privacyvoorwaarden van Facebook zijn opnieuw aangepast. De belangrijkste verandering is waarschijnlijk dat Facebook meer informatie gaat delen tussen de verschillende diensten, zoals Instagram en WhatsApp. Iets wat Google al enige tijd doet.

Dit alles in het belang van advertentie-verkopen, zegt technologie-redacteur Marc Hijink:

“Een waarschijnlijk volgende stap is het koppelen van je activiteiten. Dit levert een completer en wellicht nauwkeuriger profiel op waarmee Facebook zijn advertenties nog meer op maat hoopt te serveren. Improve our services is het eufemisme dat webbedrijven daarvoor gebruiken.

Voor het koppelen van activiteiten is toestemming van elke gebruiker nodig. Google heeft dit vorig jaar gedaan: achter de schermen werden de gebruikersgegevens van Youtube, Gmail en Google Maps gekoppeld tot één ‘superuser’. Google kreeg er veel kritiek op en heeft nog altijd een conflict met Europese privacyorganisaties over het afdwingen van één superuser voor zijn verschillende diensten.”

Als je nu de pagina op Facebook bezoekt, krijg je links een menu waarin in verschillende onderdelen duidelijkheid wordt geboden over wat Facebook doet.

Twitter avatar nextstijn Stijn Bronzwaer Facebook kort z’n privacyvoorwaarden in van 8000 woorden naar 2000 woorden http://t.co/k3qZCgCksp

De nieuwe voorwaarden zijn vooral bedoeld om beter uit te leggen waar alle gegevens voor worden gebruikt. Vorig jaar wijzigde het social netwerk ook al zijn privacyvoorwaarden.

    • Nando Kasteleijn