Dans, We Are Electric, new wave op een boot en Atlantis

Still uit aftermovie van de vorige editie van We Are Electric, het muziekfestival in Eindhoven dat dit weekend plaatsvindt. Screenshot Youtube.com

Dit weekend kun je in Den Haag nieuw choreografietalent ontdekken, in Rotterdam new wave bands ontdekken op een boot en je onderdompelen in je televisie voor de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Britse serie Atlantis.

OP EEN BOOT // Tidal Wave

zaterdag 15 november, 22u, V11-lichtship, Wijnhaven, Rotterdam

New wave bands op een boot, dat klinkt alsof er over is nagedacht. Morgenavond begint een nieuwe driemaandelijkse wave avond op het V11-lichtschip in de Rotterdamse Wijnhaven, toepasselijk genaamd Tidal Wave, uit de koker van de Rotterdamse concertorganisator Stagnation. Deze eerste aflevering heeft gastprogrammeur en Rotterdammer David Fagan (zanger van de Rotterdamse new wave band Rats on Rafts) meegeholpen met het uitkiezen van andere wave-bands. V11 verwelkomt The Homesick, een dreampunkband uit Dokkum die pas sinds kort bestaat en graag gitaar speelt die klinkt alsof het instrument al jaren zorgeloos ongestemd blijft. Vers Rotterdams garagerockbloed komt in de vorm van Dog Food. Na de bands draaien de Rats plaatjes met leden van het Groningse alternatieve muzieklabel Subroutine (waar The Homesick bij zit) en Rotterdamse muzieklegende Leen Steen (ex-programmeur van voormalig podium Exit) is ook van de partij.

MUZIEK // We Are Electric

zaterdag 15 november, 20-07u, Klokgebouw Eindhoven, kaarten €34

Hoe passend om een internationaal festival voor elektronische muziek in de stad van het licht We Are Electric te noemen. Degenen voor wie het Amsterdam Dance Event slechts één van de vele stationnen op de treinrit door het land van Electronic Dance Music (EDM) is, kunnen morgenavond bijna van zeven tot zeven dansen in een voormalige Philipsfabriek, het Eindhovense Klokgebouw. In vier zalen treden onder meer de dj’s A-Trak (samen met Armand van Helden bekend van de hit Duck Sauce), 2ManyDJ’s, Gesaffelstein, Kypski, Joost van Bellen en Pendulum op. De focus van de line-up ligt volgens de organisatie op de rebellerende kant van het elektronische muziekspectrum, aangevuld met een krachtig optreden op het podium. Of zoals de organisatie zegt: “We want to put the rock in the rave and create a energetic music experience.”

Bekijk de aftermovie van We Are Electric 2013:

DANS // Here We Live And Now

donderdag 13 t/m zaterdag 15 november en woensdag 19 t/m zondag 22 november, Korzo Theater, Den Haag, kaarten €7,50-20

Wat gebeurt er allemaal op dansgebied in Den Haag? Daarvoor moet je op het jaarlijske dansfestival Here We Live And Now zijn, dat nieuwe ontwikkelingen in de Haagse dans laat zien. Het Korzo Theater en het Nederlands Dans Theater, de twee grote melting pots voor dans in de stad, slaan de handen ineen voor nieuw choreografisch talent en nieuw danswerk in een afwisselend, avondvullend programma. Voor de 2014-editie zijn choreografen Wubkje Kuindersma, Fernando Hernando Magadan, Antonin Comestaz en Rutkay Özpinar uitgenodigd om een korte choreografie te maken.

Bekijk hier een eerdere choreografie van Fernando Hernando Magadan:

KIJKEN // Atlantis

zaterdag 15 november, 21.30-22.15u, BBC 1

Zwaarden! Geweld! Bloed! Nou ok, met dat bloed valt het in de trailer van het tweede seizoen van de BBC-serie Atlantis wel mee, maar aan mannen die met zwaarden zwaaien geen gebrek. Het plot leest als volgt: “A fantasy drama set in a world of legendary heroes and mythical creatures. Far from home, Jason washes up on the shores of the ancient and mysterious city of Atlantis.” Dat klinkt een beetje alsof Hercules de verkeerde afslag nam na de sirenen (let op de Cycloop in de trailer). Zo gek is dat niet, want de serie is geïnspireerd door Griekse mythologie en de legende van Atlantis, de stad die door water verzwolgen werd. De serie begon vorig jaar met onderzeebootvaarder Jason die bij diepzee-onderzoek naar wit licht getrokken wordt en ontwaakt op het strand van Atlantis. Vanavond begint het tweede seizoen, dat naar verluidt donkerder en volwassener wordt.

Extragratisbonustvtip: Op zaterdag kun je ook op NPO3 de Canadese metal-documentaire Anvil: The Story of Anvil (25:50-1:15u) kijken, en Fox zendt die avond bowlklassieker The Big Lebowski uit (23:40-00:30u).

    • Judith Laanen