Crossing Border Festival: vijf tips voor de literatuurliefhebber

Ian McEwan in 2013.
Ian McEwan in 2013. EPA/Bernd von Jutrczenka

De uitreiking van de AKO-literatuurprijs was het eerste openbare evenement van het Crossing Border Festival in Den Haag. Hier vijf festivaltips van de Boekenredactie van NRC Handelsblad.

1. Ian McEwan

Oud-Man Booker Prize winnaar Ian McEwan (1948) is zaterdag en zondag aanwezig op het Haagse literatuurfestival om te praten over zijn roman De kinderwet. In het boek lopen volgens recensent Engelse literatuur Rob van Essen (€) de privébesognes van een kinderrechter en haar beroepspraktijk door elkaar. Dat maakt het boek van McEwan wat onevenwichtig.

Hier legt McEwan zelf uit waar zijn boek over gaat:

2. Esther Gerritsen

Eshter Gerritsen is vanavond al te gast op Crossing Border. Zou ze tevreden zijn met haar gezicht op de nieuwe Boekenbon? Een geestige openingsvraag misschien. Toch zal het gesprek met Gerritsen, die in 2012 met haar roman Dorst de shortlist haalde van de Libris Literatuurprijs, voornamelijk gaan over haar recent verschenen rouwroman Roxy.

Dat boek voert de lezer volgens NRC-criticus Arjen Fortuin (€) van de ene vreemde wending naar de andere. Fortuin: ‘Zo goed op dreef was Gerritsen nog niet’. Roxy is een boek waarin de complexiteit van de wereld, van liefde, verdriet en wat daar zoal voor doorgaat, op verrassend ongecompliceerde wijze wordt getoond. Genoeg om over te praten dus.

3. Michaïl Sjisjkin

Zijn nieuwe roman, Venushaar, moet nog in NRC Handelsblad gerecenseerd worden. Gezien de lof voor zijn Onvoltooide liefdesbrieven is nieuw werk van Sjisjkin (1961) iets om naar uit te kijken. Over zijn postmoderne brievenboek schreef Michel Krielaars (€) in NRC Handelsblad:

‘[je proeft] in alles wat je leest de grote traditie van de 19de-eeuwse Russische literatuur, die in Sjisjkin een waardige eigentijdse vertegenwoordiger heeft gevonden.’

Sjisjkin praat vanavond in Den Haag verder met Laura Starink.

4. Jon Kalmán Stefanson

De IJslandse auteur (1963) werd in 2012 in NRC Handelsblad geprezen voor zijn Het verdriet van de engelen. Over het boek, waarin een jongen rouwt om een gestorven vriend, schreef recensent Kester Freriks (€):

‘Kalman is geen auteur van spannende boeken in de betekenis van veel actie, volop handeling. Feitelijk gebeurt er weinig in zijn romans, en toch slepen ze de lezer mee.’

Het verdriet van de engelen maakt onderdeel uit van een trilogie. Kalman wordt vanavond geinterviewd.

5. Kees ’t Hart

In Teatro Olimpico voert ’t Hart (1944) twee Haagse theatermakers op die een uitnodiging krijgen om voor het vermaarde Teatro Olimpico in Vicenza een toneelstuk te produceren. Het openingshoofdstuk uit de roman kunt u hier lezen. Het is de moeite van het lezen waard. NRC-criticus Arjen Fortuin schreef over de tiende roman van ’t Hart:

‘We weten niet of de donkere dagen nog een dijenkletser opleveren, maar voorlopig is Teatro Olimpico de geestigste roman van 2014. Met ruime voorsprong.’

Ook ’t Hart is vanavond op Crossing Border te zien.

    • Roderick Nieuwenhuis