‘Communicatie Secret Service bij Witte Huis schoot ernstig tekort’

Er ging veel fout op de veelbesproken avond van 19 september in Washington D.C., toen Omar Jose Gonzalez over het hek van het Witte Huis klom en tot diep in de East Room kon komen. Dat zou blijken uit het rapport van Homeland Security, dat in handen is van The Washington Post. Vooral op communicatie-gebied werden er fouten gemaakt.

Politie bij het Witte Huis in Washington D.C.
Politie bij het Witte Huis in Washington D.C. Foto Reuters / Gary Cameron

Er ging veel fout op de veelbesproken avond van 19 september in Washington D.C., toen de 42-jarige Omar Jose Gonzalez, een Irak-veteraan, over het hek van het Witte Huis klom en tot diep in de East Room kon komen. Dat zou blijken uit het rapport van Homeland Security, dat in handen is van The Washington Post. Vooral op communicatie-gebied werden er fouten gemaakt.

De krant somt de misstanden op:

  • De hondengeleider die normaal in de voortuin van het Witte Huis rondloopt, was op het moment van de indringing bezig met een persoonlijk telefoongesprek en had zijn portofoon uitstaan. Op het moment dat hij met zijn hond aankwam, was Gonzalez al bijna binnen.
  • Een medewerker van het crisis-centrum van het Witte Huis probeerde zijn collega’s te alarmeren, maar had niet door dat zijn portofoon niet correct werkte, waardoor zijn boodschap niet doorkwam.
  • Een beveiliger, opgesteld om de voordeur te beveiligen, had niet door dat er een indringer was door “niet-volgbare communicatie over de radio”. Met getrokken pistool liet hij Gonzalez vervolgens door, in de veronderstelling dat de deur dichtzat.

Diverse Amerikaanse parlementariërs hebben geschokt gereageerd op de grove communciatie-fouten die in het rapport naar voren komen. De voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, Bob Goodlatte, noemde het rapport “een komedie van fouten”.

Secret Service-woordvoerder Ed Donovan laat aan de Post weten dat er al diverse maatregelen zijn geworden om de problemen, genoemd in het rapport, aan te pakken.

Hoofd Secret Service stapte in oktober op

In eerste instantie stelde de Secret Service dat Gonzalez helemaal niet zo ver was gekomen en al bij de ingang was gepakt. Totdat de Post op gezag van bronnen meldde dat hij wel degelijk ín het Witte Huis was gekomen. Ook zou hij een mes op zak hebben gehad. Zogenoemde ‘fence jumpers’ (‘hekklimmers’) komen steeds vaker voor bij het Witte Huis. Maar Gonzalez is de eerste persoon die het is gelukt daadwerkelijk binnen te dringen. De mensen die het proberen, worden meestal op nog geen derde van het gazon al gepakt.

Onder andere naar aanleiding van het incident met Gonzalez besloot Julia Pierson, hoofd van de Secret Service, af te treden. Tijdens een hoorzitting, begint oktober, rondom de beveiliging van het Witte Huis gaf Pierson toe dat ze die niet op orde had. Pierson noemde het “onacceptabel” dat Gonzalez zo ver had kunnen binnendringen.