Commissie: Nederlandse deal met Starbucks vorm van staatssteun

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een belastingafspraak tussen de Nederlandse Belastingdienst en koffieketen Starbucks uit 2008 is een vorm van staatssteun. Dat schrijft de Europese Commissie in een besluit dat vandaag is gepubliceerd. Er bestaan “twijfels over de verenigbaarheid van deze steun met de interne markt”. Mogelijk is de staatssteun dus ongeoorloofd. Dat gaat de Europese Commissie komende tijd onderzoeken.

Behalve de afspraken tussen Nederland en Starbucks, bekijkt de Europese Commissie ook de belastingdeals tussen Ierland en Apple en tussen Luxemburg en Fiat en Amazon.

De omstreden afspraak uit 2008 is gebaseerd op afspraken die stammen uit 2001. Een jaar later berichtte Starbucks de Belastingdienst per fax dat het een extra vennootschap wilde oprichten “om te vermijden dat de Zwiterse entiteit van Starbucks onder Amerikaanse fiscale wetgeving zouden vallen”, zo valt te lezen in het besluit.

In juni kondigde de Europese Commissie al aan dat het onderzoekt of de belastingdeal met Starbucks wel strookt met alle Europese staatssteunregels. Maar tot nu toe was onbekend om wat voor afspraken het precies gaat. In het besluit dat vandaag openbaar is geworden, legt de Europese Commissie aan Nederland uit waarom het een onderzoek is gestart. Uit het document blijkt precies wat de fiscus met Starbucks heeft afgesproken. Dat is informatie die normaal gesproken geheim blijft.

Lees verder bij NRC Q: Staatssteun aan Starbucks, illegaal of niet?