Clafoutis aux pommes

Vandaag een laatste recept uit De kunst van het koken en een laatste advies van Julia Child: „Learn how to cook -- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless and above all have fun.” Ik sluit me daar graag bij aan.

Bak de appelschijfjes in een geëmailleerde pan lichtbruin in de hete boter en laat ze vervolgens, in de pan, 30 minuten marineren met de calvados, rum of cognac, de suiker en de kaneel.

Verwarm de oven voor tot 165 °C. Schenk de appelmarinade in een maatbeker en vul aan met melk tot u 300 ml vocht heeft. Doe de aangelengde melk, suiker, eieren, vanille-essence, zout en bloem in de blender. Schakel het apparaat 1 minuut in op de hoogste stand. Doe een laagje beslag van ½ cm in de vorm. Zet de vorm 1-2 minuten op een laag vuur tot het beslag op de bodem begint te stollen. Neem de vorm van het vuur. Verdeel de appels erover. Giet de rest van het beslag erover en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.

De clafoutis is klaar als hij is gerezen en een lichtbruine kleur heeft. Een naald of mes in het midden gestoken moet er droog uitkomen. Dien warm (niet heet) op, bestrooid met poedersuiker.