Buitenlandse concurrentie ver te zoeken bij allrounders

Op de tien kilometer hebben de Nederlandse schaatsers zo weinig tegenstand dat die afstand dreigt te verdwijnen. Doet de rest van de wereld nog aan allrounden?

Sven Kramer won in de nieuwe Nederlandse outfit bij internationale wedstrijden de eerste vijf kilometer om de wereldbeker in Obiroin een tijd van 6.20,90. Foto François Wieringa

Sven Kramer afgetekend winnaar, Nederlanders op de plaatsen drie (Wouter Olde Heuvel), vier (Bob de Jong), zes (Koen Verweij) en zeven (Douwe de Vries). En dan deden de winnaars van olympisch zilver en brons, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, vanochtend nog niet eens mee aan de vijf kilometer bij de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in het Japanse Obihiro.

De tien kilometer is wegens aanhoudende Nederlandse dominantie op sterven na dood. Aan de Spelen van Sotsji deden slechts veertien schaatsers mee. Pure stayers zijn er internationaal nauwelijks nog. De Rus Aleksandr Roemjantsev, vandaag verrassend tweede op de vijf kilometer, en de Duitser Patrick Beckert (zesde) zijn zeldzame uitzonderingen als specialist.

Op de vijf kilometer hadden de Nederlanders tot nu toe nog enige concurrentie van buitenlandse allrounders die lang konden volhouden. Maar ook die bron voor spannende competitie lijkt dit post-olympische seizoen op te drogen.

Denis Joeskov zat de Nederlanders vorig seizoen op de hielen bij de WK allround in Thialf. Ging de Russische krachtpatser de kloof dichten? Trainingstijden in het voorseizoen waren niet hoopgevend. „Hij is fysiek en mentaal niet in staat om wedstrijden te rijden vanwege psycho-emotionele uitputting”, verklaarde Alexej Kravtsov, voorzitter van de Russische schaatsbond, begin deze week. Geen Joeskov dus in Obihiro, en ook niet volgende week bij de tweede wereldbeker in Seoul.

Landgenoot Ivan Skobrev, in 2011 de laatste niet-Nederlandse Europees en wereldkampioen allround, was al eerder afgehaakt. Wegens aanhoudende rugklachten komt de 31-jarige Rus dit seizoen waarschijnlijk niet in actie. En waar is Håvard Bøkko, al tien jaar vaste waarde in de internationale top? Een zogenaamde ‘jumpers knee’ zorgt ervoor dat hij de eerste helft van het seizoen moet missen. De Noren, met slechts vier schaatsers in Obihiro, konden maar net genoeg sponsorgeld bij elkaar schrapen om hun kopman op trainingskamp naar Calgary te sturen. Moet hij wel zelf koken. In de hoop dat hij in januari fit is om weer wedstrijden te rijden.

Niet gemotiveerd

Erik Bouwman schrok zich te pletter toen hij half augustus in Seoul arriveerde als de nieuwe coach van de Zuid-Koreanen. „Ze waren niet bepaald gemotiveerd”, drukte de voormalige coach van Jong Oranje het nog zacht uit over zij toppers, van wie voormalig olympisch kampioen Lee Seung-hoon in Obihiro kansloos als negende eindigde. En nieuw elan in de Verenigde Staten? Ja toch. De 44-jarige voormalige topschaatser KC Boutiette kondigt aan dat hij op de massastart wil meedoen aan de Spelen van Pyeongchang 2018. Bij gebrek aan concurrentie in eigen land lijkt de veteraan nog kansrijk ook.

Shani Davis liet enkele weken hard werken al wel volgen door behoorlijke tijden. Hij blijft, zeker op de middenafstand, een vaste waarde. Net als de ‘usual suspects’ Sverre Lunde Pedersen (vandaag achtste), Bart Swings (tiende) en de Polen met olympisch kampioen 1.500 meter Zbigniew Brodka. Wellicht maakt de jonge Zweed Nils van der Poel weer een stap of geeft coach Peter Mueller de Hongaar Konrad Nagy een impuls. Maar verder?

Marnix Wieberdink, de Nederlandse eigenaar van de Kia Speedskating Academy in Inzell, luidde onlangs de noodklok over de internationale deelname. „Het schaatsen is in gevaar”, stelde hij in de Telegraaf. Veel kleine landen zijn financieel niet eens in staat om mee te doen aan de wereldbekerwedstrijden in Azië. De internationale schaatsbond ISU maakt zich volgens Wieberdink te druk om inhoudelijke vernieuwing. Minder tien kilometers, meer massastart. De WK afstanden, en niet langer de WK allround, krijgen in februari de prominentste plek op de kalender. Maar wat heb je aan al die vernieuwingen als deelnemers ontbreken, vraagt Wieberdink zich met veel anderen af.

Grootmacht Nederland pakt voorzichtig het voortouw in de internationalisering. Schaatsbond KNSB sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst met de Zuid-Koreaanse bond. Manager-coach Bart Veldkamp probeert het met de internationale Stressless-ploeg. Team New Balance van coach Jan de Wit nam Japanse schaatsers in dienst. Zoals topper Nao Kodaira (tweede op de 500 meter) onderdak vond bij Continu van coach Marianne Timmer.

Hans van Helden

Ted-Jan Bloemen koos voor de klassieke weg om de sport internationaler te maken. Zoals Hans van Helden Fransman werd, Veldkamp uitweek naar België en Bram Smallenbroek uitkomt voor Oostenrijk, werd Bloemen deze zomer schaats-Canadees. Hij reed in het geboorteland van zijn vader al een nationaal record op de tien kilometer (13.07,38) en maakt volgende week in Seoul zijn debuut voor Canada. Krijgen de Nederlandse schaatsers misschien toch nog tegenstand op de lange afstand.

    • Maarten Scholten