Asscher betreurt breuk met twee Turkse PvdA-Kamerleden

Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk worden door de pers opgewacht na een extra en urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten.
Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk worden door de pers opgewacht na een extra en urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten. Foto ANP / Martijn Beekman

Partijprominent en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) betreurt dat de twee Kamerleden van Turkse komaf, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, de PvdA-fractie hebben moeten verlaten. Dat zei hij vanochtend voorafgaand aan de ministerraad tegen persbureau Novum.

Asscher zegt zelf gisteravond niet bij het overleg over de kwestie betrokken te zijn geweest en dat het besluit door de fractie is genomen. Wel stelde hij dat het onzin is dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de partij.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) noemt de kwestie schadelijk voor zijn partij maar zei dat het onvermijdelijk was dat de twee uit de fractie zijn gezet.

“Het is een verdrietige aangelegenheid.”

De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) en de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) zijn teleurgesteld over het vertrek van de twee Kamerleden. Voorzitter Arif Yakisir van de TICF vindt het vertrek kwalijk.

“Ik vind dat de Kamerleden geen harde kritiek hebben geuit op de minister. In een sociaaldemocratische partij moet het toch mogelijk zijn om kritiek te hebben?”

Mustafa Ayranci van de HTIB heeft ook veel kritiek op de integratieagenda van het kabinet.

“Om de integratie te verbeteren moet het kabinet de werkloosheid bestrijden en het onderwijs verbeteren. De werkloosheid onder Turkse jongeren is hoog. Wat gaat de minister daar aan doen? Daar hoor ik hem niet over.”

‘Monddood worden gemaakt’

Kuzu en Öztürk verlieten gisteravond na een extra vergadering de fractie. Ze hebben gezegd te vinden dat ze door de partijtop “monddood” worden gemaakt. Ze behouden hun zetel in de Tweede Kamer. De urenlange spoedvergadering werd ingelast nadat de twee Kamerleden openlijk kritiek hadden geleverd op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Ron Fresen van de NOS meldt:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen De twee Kamerleden #Kuzu #Öztürk eisten eerder dat er Turkse medewerker integratie voor hele fractie zou komen, bronnen #PvdA #pvdacrisis

De twee politici beschuldigden Asscher in Turkstalige media van “bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties, zoals de islamitische stichting Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging. In de vergadering zei Öztürk “moge Allah je straffen” tegen Ahmed Marcouch, woordvoerder integratie bij de fractie. Hij had nadrukkelijk afstand genomen van zijn collega’s. Het was symbolisch voor de definitieve breuk.

Asscher uitte kritiek op Turkse religieuze organisaties

Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamer stevig uit over dit soort Turkse religieuze organisaties. Zij zouden “intransparant” zijn, zich vooral richten op “versterking van de Turks-islamitische identiteit” en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het “afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Hij wilde een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.

Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze draaiden het probleem om: niet de Turkse organisaties, maar de minister zou de integratie van Turken belemmeren door zich zo wantrouwend op te stellen, zeiden ze tegen de Turkstalige website haber.nl.