‘Amerikaanse justitie tapt via vliegtuigjes telefoondata af van burgers’

Het Amerikaanse ministerie van Justitie tapt via Cessna-vliegtuigen – die vliegen vanaf in ieder geval de vijf grootste luchthavens in de VS – data af van Amerikaanse burgers. Dat schrijft The Wall Street Journal (€) op gezag van bronnen.

Het John F. Kennedy-vliegveld in New York City. JFK is één van de grootste luchthavens in de VS. Foto EPA /Jason Szenes

Het Amerikaanse ministerie van Justitie tapt via Cessna-vliegtuigen - die vliegen vanaf in ieder geval de vijf grootste luchthavens in de VS - data af van Amerikaanse burgers. Dat schrijft The Wall Street Journal (€) op gezag van bronnen.

De methode die wordt gebruikt door de U.S. Marshals Service, is vooral bedoeld om informatie te verkrijgen van telefoons van onder andere voortvluchtigen en drugsdealers en loopt sinds 2007. Maar volgens de krant worden er bij de operaties vaak ook data van burgers verkregen. Hiervoor maakt justitie gebruik van apparaten - geïnstalleerd in de Cessna-vliegtuigen - die zich voordoen als netwerktorens, en zo de telefoons ‘verleiden’ om unieke informatie over te dragen.

De apparaten zouden wel zo slim zijn dat ze de data van telefoons die niet met de verdachten worden geïdentificeerd, te verwijderen. Hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van deze methode konden de bronnen van de WSJ niet zeggen, enkel dat dit met “regelmaat” gebeurt.

‘Operaties vallen binnen Amerikaanse wetgeving

Een andere vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Justitie wilde het programma niet ontkennen, dan wel bevestigen. Volgens de persoon in kwestie zou het bespreken van zulke informatie ertoe kunnen leiden dat criminelen en andere landen weet hebben van de capaciteiten van het Amerikaanse inlichtingenapparaat.

De operaties zouden binnen de Amerikaanse wetgeving vallen en voor elke actie zou toestemming worden gevraagd bij de rechter, aldus de justitie-vertegenwoordiger.

Klokkenluider Edward Snowden

Het is niet de eerste keer dat een afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid in het nieuws komt. Vorig jaar zomer bracht klokkenluider Edward Snowden via duizenden documenten veel misstanden bij vooral de National Security Agency (NSA) aan het licht. Zo werd duidelijk dat de NSA onder andere toegang heeft tot de data van veel grote technologiebedrijven in Silicon Valley, waaronder Google, Facebook en Microsoft.

Lees ook in NRC Handelsblad: In het oog van de storm (€), een interview met documentairemaakster Laura Poitras, die als eerste contact had met klokkenluider Edward Snowden.

    • Nando Kasteleijn