Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Weer

Als je files kunt voorspellen, kun je ze ook sturen

Regen, een groot concert? Voorspellen waar en wanneer een file ontstaat gaat steeds beter. Door het koppelen van bestanden kunnen verkeerskundigen straks tijdig maatregelen nemen. Ze kunnen zelfs voorkomen dat opstoppingen ontstaan.

Je hoort het vaak van automobilisten. Dat er files staan, vinden ze irritant. Maar dat de files onverwacht zijn en dat de informatie over de verwachte lengte en duur lang niet altijd klopt, is óók vervelend. De onvoorspelbaarheid van de reistijd is eigenlijk irritanter dan de reistijd zelf.

Er is hoop.

Het wordt steeds waarschijnlijker dat verkeerskundigen bij Rijkswaterstaat binnenkort redelijk goed kunnen voorspellen waar opstoppingen in het verkeer zullen ontstaan. Om vervolgens maatregelen te nemen die de drukte kunnen verminderen, en misschien zelfs het ontstaan van dreigende files kunnen voorkomen.

Dit allemaal dankzij big data.

Je kunt als verkeerskundige tegenwoordig enorme bestanden aan beschikbare gegevens koppelen, analyseren en er conclusies aan verbinden.

Meer afstand als het regent

Bijvoorbeeld over de invloed van neerslag op het gedrag van de automobilist. Onlangs heeft KPMG, in een onderzoek voor Rijkswaterstaat en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW), historische data over neerslag vergeleken met historische en actuele data over verkeer.

Wat blijkt? Zodra het regent, nemen automobilisten enkele meters meer afstand, en daalt het aantal voertuigen dat op de snelweg terechtkan. De capaciteit van de weg daalt met 7 tot 11 procent. Dus: als je weet op welk moment de capaciteit op welk stuk snelweg gaat dalen, kun je vroegtijdig ingrijpen. Je dwingt reizigers hun snelheid te verminderen. „Of je laat minder automobilisten via de opritten tot de snelweg toe. Of je maakt omleidingen”, zegt verkeerskundig adviseur Marthe Uenk van de NDW. Zij presenteerde de resultaten deze week op het nationaal verkeerskundecongres in Utrecht.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kunt op Twitter zoeken naar berichten over een evenement in de Arena, als veel mensen vertellen dat ze op het punt staan via de snelweg tussen Utrecht en Amsterdam te reizen naar een concert van André Rieu, en vervolgens besluiten de verkeersstromen al vroegtijdig te reguleren.

Naar de juiste parkeergarage

Je kunt als wegbeheerder nagaan hoeveel mensen bij parkeerautomaten op straat betalen, en per minuut in de gaten houden hoeveel auto’s er precies worden geparkeerd in welke parkeergarages in de buurt van het strand van Scheveningen op een zonnige dag, en vervolgens de badgasten in hun auto automatisch geleiden naar de juiste parkeergarage. „Zodat ze niet meer zoeken in woonwijken”, zegt verkeersmanager Arjen Reijneveld van de gemeente Den Haag.

Je kunt ook, door het bestuderen van gegevens over aantallen auto’s en hun snelheid per rijstrook, nagaan wanneer je automobilisten moet oproepen hun snelheid te matigen om te voorkomen dat ze een file inrijden. Nu nog, zo blijkt uit onderzoek bij Rotterdam, floepen matrixborden soms aan omdat één auto te langzaam invoegt. Gevolg: een overbodige file.