Afspraken over berging wrak MH17

Een bordje met daarop 'geen toegang' op de rampplek.
Een bordje met daarop 'geen toegang' op de rampplek. Foto EPA / Alexander Ermochenko

Vandaag zijn er onder leiding van de OVSE afspraken gemaakt over de berging van wrakstukken van de MH17. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het bergingsteam wilde begin deze week beginnen met het in veiligheid brengen van de wrakstukken van het neergestorte vliegtuig. Maar omdat veiligheidsorganisatie OVSE en de opstandelingen in het gebied het niet eens werden over de werkafspraken, keerde het bergingsteam onverrichter zake terug naar Donetsk.

Morgen reizen extra teamleden van de Nederlandse missie vanuit Charkov naar Donetsk voor logistieke ondersteuning. Het ministerie hoopt dat zij zo snel mogelijk starten met de werkzaamheden samen met de lokale hulpdiensten.

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV zal -zodra het kan- nader berichten als de berging daadwerkelijk gestart is. De veiligheidssituatie is en blijft fragiel en elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, aldus het ministerie. Het bergen van de wrakstukken is van belang voor verder onderzoek.

Onder wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines zijn woensdag in het oosten van Oekraïne stoffelijke resten gevonden. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. De wrakstukken lagen op het deel van de rampplek waar na de crash op 17 juli brand woedde. De resten zijn geborgen en worden overgebracht naar Charkov voor verder onderzoek. De gevechten in Oekraïne nemen de komende weken waarschijnlijk toe. Dat heeft negatieve gevolgen voor de repatriëringsmissie in het rampgebied van vlucht MH17, zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteravond.

    • Marije Willems