Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ABN Amro schrapt tot duizend banen bij retailtak

Tot 2018 gaan er in totaal zo’n 650 tot duizend voltijdsbanen verdwijnen bij de retailtak. De bank maakte dit vandaag bekend tegelijkertijd met de derdekwartaalcijfers.

Het hoofdkantoor van ABN Amro.
Het hoofdkantoor van ABN Amro. Foto ANP/ Koen van Weel

Tot 2018 gaan er in totaal zo’n 650 tot duizend voltijdsbanen verdwijnen bij de retailtak. De bank maakte dit vandaag bekend tegelijkertijd met de derdekwartaalcijfers.

De reden van het verdwijnen van de honderden voltijdsbanen is dat ABN “zijn kantorennet verder gaat concentreren en verbeteren door uitbreiding van het dienstaanbod van ieder kantoor”. Eind 2013 waren er ruim 6.200 voltijdsbanen bij de retailtak. In totaal bij heel ABN Amro werkten er toen bijna 23.000 mensen.

In het vierde kwartaal wordt daarvoor een voorziening van 50 tot 75 miljoen euro genomen. Verder investeert de bank tot 2018 een bedrag van ongeveer 150 miljoen euro in het versnellen van de digitalisering van de belangrijkste klantprocessen.

Vakbond FNV Finance is bang dat er nog veel meer arbeidsplaatsen bij ABN Amro zullen verdwijnen, omdat nieuwe technologie veel mensenwerk overbodig maakt.

Meer winst

ABN Amro heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst van 383 miljoen euro geboekt. Dat bedrag is inclusief de verplichte bijdrage van 67 miljoen euro voor SNS Reaal. De winst was ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar nagenoeg gelijk; die kwam toen uit op 390 miljoen euro.

De inkomsten van de bank stegen ten opzichte van vorig jaar - van 1,87 miljard in 2013 naar 2,01 miljard dit jaar -, terwijl de kosten ongeveer gelijk bleven.

Lees verder bij NRC Q: Werken bij een bank? Doei! Hoogopgeleiden willen de tech in.