ABN Amro schrapt 650 tot 1.000 banen wegens digitaal bankieren

Klanten gaan nauwelijks meer naar de bank. En dus is er geen werk meer voor veel bankiers.

ABN Amro gaat opnieuw fors snijden in het personeelsbestand. Tot 2018 zullen 650 tot 1.000 banen verdwijnen bij de retailafdeling van de bank. Dat is de afdeling waar onder anderen spaarders en hypotheekklanten zitten. Bij die afdeling werken nu zo’n 7.000 mensen.

Dat heeft ABN Amro vanochtend bekendgemaakt, tegelijk met haar kwartaalcijfers. Volgens topman Gerrit Zalm is de reorganisatie nodig omdat klanten steeds meer bankieren via hun mobiele telefoons en internet. Ze komen nauwelijks nog naar filialen.

ABN Amro zet de komende jaren vol in op verdere „digitalisering” van het bankieren. Vrijwel alle banken doen dat. Bij Rabobank kunnen klanten hun hypotheek voor een groot deel via internet afsluiten. ABN Amro heeft het onder meer over adviesgesprekken via webcams. Tot 2018 investeert de bank nog eens 150 miljoen extra in digitalisering.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen benadrukte vanochtend op een persconferentie dat het ABN Amro niet gaat om verlaging van de kosten. „Al zullen de kosten hierdoor natuurlijk dalen.” ABN Amro wil de kosten omlaag brengen. Die zijn al jarenlang erg hoog. De bank wil volgend jaar naar de beurs; daarvoor is het belangrijk dat de kosten dalen.

Van Dijkhuizen erkende dat het nieuws over de ontslagen intern „een lastige boodschap” was omdat de bank in het derde kwartaal juist goede resultaten heeft geboekt: een winst van 383 miljoen euro, ongeveer evenveel als een jaar geleden. Van Dijkhuizen zei „zeer tevreden” te zijn en dat de bank „goede vooruitgang” heeft geboekt.

ABN Amro benadrukte ook dat ondanks de ontslagen en het sluiten van kantoren de dienstverlening wordt uitgebreid. Vakbond De Unie is niettemin bezorgd over de toenemende digitalisering. „Dat de markt verandert, dat is wel duidelijk. Maar zorgplicht voor de klant betekent ook maatwerk. Daar zijn échte mensen voor nodig, dat los je niet alleen op met software”, aldus bestuurder Erwin Rog van De Unie.