Kijken: wat doet een harde pianobeat met zandkorrels, waterstralen en vuur?

Wat gebeurt er als je zand op de piano laat vallen, en dan begint te spelen? Voor muzikanten een simpele vraag: het gaat trillen. En daar kun je dan weer kunst van maken, dacht de bedenker van deze video.

Wat gebeurt er als je kruimels op de piano laat vallen, en dan begint te spelen? Tsja, dat is een simpele vraag, voor wie muziek speelt. Voor de a-muzikale lezers: ze gaan trillen.

Maar wat gebeurt er als je die kruimels precies in een mooi vormpje legt?

Dat onderzocht de maker van deze video, muzikant Nigel Stanford. Voor de videoclip voerde hij een aantal experimenten uit. Hij koppelde een metalen plaat aan een speaker, fröbelde een vormpje van zandkorrels en ramde wat - “odd sounding tones” - op zijn keyboard. Kun je thuis net zo goed.

Experimenteren met geluid

Het was slechts een van de experimenten. Kun je ook zorgen dat een drummer het stromend water doet stilstaan? Of dat een pianist een kaars laat ontvlammen? Stanford wel. Hij maakte een video zonder hoofdpersonen, zonder scènes en zonder plot, maar met een bijzondere vorm van kunst.

(Kijktip: zet HD én je boxen aan en kijk de video full-screen.)

Geen zin/tijd om zes minuten lang te kijken? Vanaf 5.20 minuten zie je de how-to.