Zorgverzekeraars CZ en Ohra verhogen premies

De website van zorgverzekeraar CZ.
De website van zorgverzekeraar CZ. Foto ANP/Lex van Lieshout

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie met 4,60 euro per maand. CZ is de tweede grote zorgverzekeraar na VGZ die de nieuwe premies voor 2015 bekend maakt. Ook Ohra verhoogt de maandelijkse premie - met ongeveer vier euro.

De stijging van 4,8 procent is een stuk minder dan bij VGZ, waar deze week bekend werd dat het bedrag met minimaal zes euro (zeven procent) omhoog gaat. CZ zegt de verhoging beperkt te hebben door 425 miljoen euro van de eigen reserves in te zetten. Andere grote verzekeraars als Menzis en Achmea moeten hun premies voor het komende jaar nog bekendmaken.

Wijziging AWBZ

De premie van de standaard Zorg-op-maatpolis van CZ gaat 100,50 euro per maand bedragen. Bij Ohra is dat bedrag 100,74 voor een standaard zorgverzekering. De verzekeraars wijten de stijging aan stijgende zorgkosten en aan de hervormingen in de zorg.

Zo zorgt een wijziging in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ervoor dat een deel van de zorg die eerder vergoed werd vanuit de AWBZ nu gedekt wordt door de basisverzekering. Daarom rekende de overheid op een gemiddelde stijging van 6,7 procent van premies voor 2015.

Lees verder op NRC Q:

- Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand
- Acht ton voor bestuurder zorgverzekeraar VGZ