Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Witte pieten-in-opleiding gezien, belangrijke verschuiving

De witte piet, samen met opa piet en verslaggever Jeroen van het Sinterklaasjournaal.
De witte piet, samen met opa piet en verslaggever Jeroen van het Sinterklaasjournaal. Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR

In het Sinterklaasjournaal zijn vanavond witte pieten-in-opleiding gesignaleerd. Ook heeft de gezaghebbende ‘Opa Piet’ gezegd: “De kleur van de pieten is bijzaak”. Omdat de zwarte pieten de stoomboot hebben verlaten, denkende dat deze zonk – zo bleek uit het kinderprogramma - is in Gouda een pietenschool gestart, onder leiding van de gepensioneerde Opa Piet, waar ook witte pieten worden opgeleid.

De Goudse ambtenaar Jan Salie, hoofd bijzaken, wilde ook piet worden en ging door de schoorsteen. Hierdoor had hij een paar vegen op zijn gezicht. Waarop hij hoopvol vroeg:

“Ben ik al helemaal zwart?”

Opa Piet antwoordde:

“Nee. Het belangrijkste is dat jij door die schoorsteen kunt. De kleur van een piet, dat is maar bijzaak.”

Bekijk hier de uitzending terug:

Sinterklaasjournaal beeldbepalend

Dit zou een belangrijke verschuiving kunnen inluiden in het zwartepietendebat. Het Sinterklaasjournaal is beeldbepalend voor de sinterklaasviering in dit land. Wanneer daar witte pieten zullen verschijnen, zal het land wellicht volgen. Zelfs anti-zwarte-piet-activist Quincy Gario zei woensdag in Den Haag, op de vraag hoe het verder zal gaan:

“Dat ligt aan het Sinterklaasjournaal.”

Eerder zat omroep NTR, die het programma maakt, bij het pietenoverleg van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en bij het pietenoverleg van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. “Alleen als toehoorder”, zo benadrukt de NTR-woordvoerder. Voor de sinterklaasintochten dit weekeinde is het waarschijnlijk te laat. Sinterklaascomités in het land zeggen dat ze traditionele donkerbruine pieten zullen inzetten.

Witte piet is inmiddels ook trending topic op Twitter.

Vaker rol voor witte pieten

Het is niet de eerste keer dat een witte piet een rol krijgt in het Sinterklaasverhaal. Jaren geleden was er op tv een serie ‘De Witte Piet’, over een jongetje dat wit was en graag ook piet wilde zijn.

Ook Raymann besteedde vorig jaar aandacht aan het zwarte pietendebat, met een hoofdrol voor de witte piet.

En de begintijd van het Sinterklaasfeest op televisie in Nederland waren er ook witte pieten.