Wetsvoorstel maakt einde aan Amerikaanse uitkeringen aan nazi’s

Het Capitool in Washington. Foto EPA/Jim Lo Scalzo

Amerikaanse wetgevers hebben vandaag een voorstel ingediend dat het mogelijk moet maken de uitkeringen stop te zetten van tientallen oud-nazi’s en oud-SS’ers die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Door een maas in de wet ontvingen ze samen de afgelopen decennia miljoenen dollars aan uitkeringen. Met deze betalingen haalde het Amerikaanse ministerie van Justitie de vermeende oud-nazi’s in de jaren tachtig over om het land te verlaten.

De zogeheten Nazi Social Security Benefits Termination Act is opgesteld door politici van de Republikeinse en de Democratische partij, meldt persbureau AP. De Amerikaanse belastingbetaler zou niet langer moeten opdraaien voor het pensioen van mensen die betrokken zijn geweest bij nazimisdaden, vinden de indieners. Ten minste vier van dergelijke pensioenontvangers leven nog en wonen ergens in Europa.

Einde uitkering

De wetgeving maakt een einde aan de uitkeringen van naziverdachten van wie het Amerikaans burgerschap is ingetrokken. In de huidige situatie geldt een strengere norm: uitkeringen kunnen alleen worden stopgezet als er een onherroepelijk bevel tot deportatie is gegeven. Alleen het afnemen van het Amerikaanse burgerschap volstond niet.

Het voorstel wordt binnenkort behandeld in de Senaat. Volgens de woordvoerder van de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie moet de wetgeving voor eind dit jaar worden besproken.

Gelogen over verleden

Veel verdachten van nazimisdaden hebben na de Tweede Wereldoorlog gelogen over hun naziverleden om de VS in te komen. Zo konden nazi’s Amerikaanse burgers worden. AP-journalisten Randy Herschaft, Richard Lardner en David Rising somden vorige maand voor hun onthulling op welke groepen jarenlang hadden geprofiteerd van Amerikaanse uitkeringen:

■ Bewapende SS’ers die het netwerk van nazikampen bewaakten waarin miljoenen Joden omkwamen;

■ Een SS’er die had meegedaan aan de brute liquidatie van 13.000 Joden in het Getto van Warschau;

■ Een nazicollaborateur die de arrestatie en executie van duizenden Joden in Polen plande;

■ Een Duitse raketexpert achter de V2-raketten die de Duitsers op Groot-Brittannië afvuurden. Later kreeg hij de hoogste onderscheiding van de NASA voor zijn bijdrage aan de eerste bemande missie naar de maan.

Lees ook in NRC Handelsblad: Nazi’s leefden comfortabel in buitenland met pensioen uit VS (€).

    • Laura Klompenhouwer