PVV zoekt nieuwe nederlaag in Piet-oorlog

De PVV mengt zich in wat de partij zelf „een ware oorlog tegen Zwarte Piet” noemt, met een wetsvoorstel waarin het uiterlijk van Sinterklaas’ knecht wordt vastgelegd. „Een Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en is gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en draagt een hoofddeksel met een gekleurde veer.”

Toen Kamerlid Martin Bosma deze suggestie eerder deed op tv, reageerden de andere partijen afwijzend. In het voorstel van de PVV (12 zetels) staat dat „dit meest Nederlandse feest” dreigt te worden aangetast. De wet moet het lokale bestuurders onmogelijk maken een vergunning te verlenen aan een intocht waarin andere dan Zwarte Pieten meelopen, waarbij de regenboogpiet als onwenselijke variant met name wordt genoemd.

Gisteren oordeelde de Raad van State dat lokale overheden niet het recht hebben zich met de inhoud van evenementen te bemoeien. Dat ging over de vergunning voor de Amsterdamse Sinterklaasintocht van 2013. Actievoerders hadden geëist dat de burgemeester de vergunning zou weigeren zolang Zwarte Piet in de stoet meeloopt.