VN waarschuwen voor oorlogsdreiging Oost-Oekraïne

Een pantservoertuig in het dorp Torez, ten oosten van de stad Donetsk. Volgens Oekraïne en de NAVO zijn de militaire voertuigen van Russische makelij. Foto AFP/Menahem Kahana

De strijd tussen Russische separatisten en het Oekraïense leger zal weer oplaaien als er niet wordt ingegrepen in de regio. Dat zegt assistent-secretaris-generaal Jens Toyberg-Frandzen van de Verenigde Naties. Onduidelijk is wie er actie zal moeten ondernemen.

Toyberg-Frandzen deed de uitspraken gisteravond na afloop van een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad. Hij zei dat de VN bang is dat de strijd weer losbarst, maar dat er ook rekening wordt gehouden met het al even rampzalige scenario van een ‘bevroren conflict’ - dat nog jaren voorduurt.

Russische inval

De Veiligheidsraad was op initiatief van de Verenigde Staten bijeengeroepen naar aanleiding van berichten van de NAVO dat Russische troepen en tanks de afgelopen week Oekraïne zijn binnengevallen. Moskou ontkent dit. Volgens de Russische gezant Pankin zijn de bijeenkomsten van de Veiligheidsraad een “farce” aan het worden en maken de andere leden “zich schuldig aan propaganda”. De Oekraïense ambassadeur Segejev zei dat “de enige reden dat er nog geen sprake is van een volledige oorlog is dat Oekraïne zich terughoudend opstelt”.

Europa en Amerika betichten Rusland al langer van steun aan de separatisten en hebben het land verschillende sancties opgelegd. Andersom heeft Rusland hetzelfde gedaan. Gisteren zei premier Medvedev na afloop van een ontmoeting met president Obama op de Asean-top dat eerst de sancties moeten worden opgeheven voordat de relatie tussen het Westen en Rusland kunnen verbeteren.

Onderzoek

Twee maanden geleden is er in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren afgekondigd, maar dat verdrag wordt bijna dagelijks geschonden. Daardoor was het lange tijd onmogelijk voor Nederlandse onderzoeks- en bergingsteams om op de rampplek van MH17 te komen. Sinds vorige week is de locatie van de crash weer enigszins bereikbaar en zijn het onderzoek en de berging van het vliegtuig hervat.

    • Sam de Voogt