Vier maanden uitstel voor naheffing fiscus - geen excuses Wiebes

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de Tweede Kamer, tijdens een debat over het Belastingplan 2015. Foto: ANP / Bart Maat

Vijf tot zes miljoen Nederlanders die in het voorjaar een naheffing van de fiscus krijgen, krijgen vier maanden extra tijd om deze te betalen. Over die tijd hoeft geen rente te worden betaald.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) gisteravond in het debat over het Belastingplan voor komend jaar.  Voor de meeste mensen gaat het om een naheffing van tussen de 0 en 300 euro, maar het bedrag kan oplopen tot 700 euro. Gemiddeld gaat het om 150 euro.

Wiebes: het is niet de schuld van de Belastingdienst

De naheffing komt omdat de Belastingdienst maatregelen van het kabinet om technische redenen niet op tijd heeft doorgevoerd. Het gaat onder andere om het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting. In voorlopige teruggaven over dit jaar waren die wijzigingen nog niet meegerekend.

Wiebes weigerde excuses te maken tegenover de Kamer. De naheffing is het gevolg van een motie van de VVD en de PvdA uit 2012, die een meerderheid kreeg in de Kamer, aldus Wiebes. Het was toen nog niet duidelijk dat de motie niet uitvoerbaar zou zijn binnen de geplande termijn. Hij benadrukte dat mensen niet meer hoeven te betalen dan afgesproken.

Wiebes kan de Kamer niet volledig informeren over scheepsbouwprojecten

Wiebes meldde gisteravond ook dat hij de Tweede Kamer niet volledig kan informeren over onderzoek naar misbruik van een fiscale regeling voor investeringen in scheepsbouwprojecten. Dat schreef hij in een aanvullende brief aan de Kamer naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Het gaat om een crisismaatregel uit 2009 waarbij bedrijven investeringen in onder meer zeeschepen versneld konden afschrijven, waarmee een forse aftrekpost werd gecreëerd. Omdat het onderzoek nog “in volle gang” is en nog “geen zaak definitief afgerond” is, kan hij er niks over zeggen.

    • Eva de Valk